NRK Meny
Normal

Finværet på plass - men vannet fortsetter å stige

Endelig er sola og klarværet tilbake i de flomrammede områdene. Men i Mjøsa, Vorma og Glomma stiger fremdeles vannstanden.

Nord for Lillehammer

Etter mange dager med tungt regnvær er det nå klarvær sør i Gudbrandsdalen. Dette bildet er tatt like nord for Lillehammer søndag kveld.

Foto: Reidar Gregersen

Mandag ventes det lettere vær over hele Østlandet. Allerede er det nå klarvær i Lillehammer-traktene etter en i overkant regntung periode.

I de fleste vassdrag har vannføringen nå sluttet å stige og er på retur. Men enkelte steder vil vannstanden fortsette å stige.

–Vi regner med at tilsiget inn i Mjøsa nå har kulminert, men vannstanden vil fortsette å stige utover i neste uke, sier Elin Langsholt ved Norges Vassdrag- og energidirektorat

For de nærmeste dagene er det ikke meldt vesentlig nedbør for de områdene som nå er flomrammet.

– Vi regner med at toppen blir cirka en meter under det som var toppen i Mjøsa i 1995. Det er betraktelig under nivået som var den gangen.

Vannføringen i Vorma vil øke i takt med at Mjøsa stiger utover i neste uke, men værvarselet er gunstig de neste dagene. Dette fører til at flomtoppen er på vei nedover, forteller Langsholt

– Flomtoppen i Glomma er på vei nedover nå, og har nok passert Kongsvinger. Dette vil si at flommen i Glomma vil nå Øyeren tidligere enn flommen fra Gudbrandsdalslågen og Mjøsa. Flommen i Øyeren vil kanskje nå opp i et fem års nivå i løpet av de nærmeste dagene.

Flom i Gudbrandsdalen

Vannstanden i Mjøsa vil være en meter lavere enn toppen under flommen i 1995.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Vil ikke ha folk inn i områdene

Det er fortsatt stengt på E6 i Gudbrandsdalen fra Øyer og til Frya. Her finnes ingen lokale omkjøringsmuligheter. Trafikkoperatør Neel Irgens ved Statens Vegvesen råder bilistene til å sjekke veien de skal kjøre på før de legger i vei.

– Vi har generelt stor flom- og rasfare i Hedmark og Oppland. Vi vil helst ikke ha folk inn i disse områdene nå. Dette gjelder spesielt E6 i Gudbrandsdalen.

I morgen er siste fridag etter pinse, og Irgens oppfordrer folk til å planlegge før de skal ta fatt på turen hjem.

– Vi er litt spent på situasjonen i morgen siden det er siste fridag etter pinsen. Folk har stort sett vært vandt med situasjonen hele helgen. En del bør nok planlegge litt på forhånd, og ikke reise ut å få store overraskelser. En bør ikke være ute i siste liten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • – Oppløftende mange bruker kjetting

    Statens Vegvesen har hatt intensive dekk- og kjettingkontroller av vogntog på svenskegrensa i Hedmark denne uka. Resultatene har vært oppløftende, til tross for noen grelle eksempler på glattføret onsdag, melder vegvesenet.

  • Pass opp for elg

    To store elgar står ved Gruatunnelen på riksveg 4. Vegvesenet bed trafikantane om å passe godt på.

  • Bil utfor vegen

    Ein bil har køyrd av vegen på riksveg 213 på grensa mellom Lillehammer og Ringsaker. Bilføraren var åleine og politiet sin første rapport tyder på at vedkomande ikkje er alvorleg skadd.