Vannet stiger: Robert og familien har pakket sakene

TYNSET (NRK): Vannstanden stiger i Glomma og flere andre elver i Øst-Norge. Robert Fonnås og familien står klare hvis de må evakueres raskt fredag.

Robert Fonnås og sønnen Torjus foran flomutsatt hus

FRYKTER VANNET: Robert Fonnås og sønnen Torjus (8) ser på at vannet nærmer seg huset deres. Det er nå bare noen meter mellom vannkanten og husveggen. Jordet bak huset er allerede oversvømt.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

– Vi er spente, vi vet ikke hvor mye regn som kommer, sier bonde Robert Fannås i Tynset.

Han sier at vannet steg voldsomt mye onsdag kveld, 25-30 cm bare på en natt. Torsdag roet det seg noe, men det er ventet regn fredag.

Vannet nærmer seg huset

Fonnås dyrker poteter, men jordet er nå helt oversvømt. Vannet nærmer seg også huset hans, og familien står klare for å evakuere dersom situasjonen forverrer seg.

– Huset får vi ikke flytta, men det vi har hatt mulighet til å redde, har vi allerede sikret. Bilene ble flyttet i dag tidlig. Bagene står ferdig pakket, så vi kan ta med oss bikkjene og reise på kort varsel, sier han.

Sønnen Torjus (8) synes situasjonen er skummel.

– Vannet kan ta huset, og det synes jeg er skummelt, sier han.

Torjus Fannås synes vannet begynner å komme farlig nær huset til familien hans.

VÅTT: Åtte år gamle Torjus Fannås synes vannet begynner å komme farlig nær huset til familien hans.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

Mange klare for evakuering

Mange som bor i nærheten av Glomma har allerede pakket, slik at de kan flytte raskt dersom situasjonen endrer seg. Det er meldt regn og en forverret situasjon fredag.

Noen har allerede flyttet biler, pakket sakene sine og begynt å bunkre opp med mat i tilfelle vannstanden skulle øke betraktelig fredag.

NVE varsler flomfare på oransje nivå, nivå tre av fire, i Trysilelva, Glomma, Gudbrandsdalslågen, Drammensvassdraget og de øverste delen av Numedalslågen.

NVE: – Alvorlig situasjon

I tillegg er NVE bekymret for vannstanden i de mindre elvene.

– Lokalt i mindre elver kan man få vannføringer på rødt nivå, skiver NVE i varselet.

– Flom på oransje nivå er en alvorlig situasjon, sier Rune Flatby, avdelingsdirektør i NVE.

Han sier at det kan føre til betydelige skader, oversvømmelser og stengte veier. Det høyeste nivået, rødt, ble brukt ved flommen i 1995. Foreløpig er ikke årets flom like alvorlig.

– Men det er høy temperatur, og det som har trigget snøsmeltingen og ført til denne flommen så langt. Så får vi se hva morgendagens regn får av betydning, det kan gjøre at vannføringen øker, sier Flatby.

Rune Flatby, K

OVERVÅKER: Rune Flatby og kollegene i NVE følger utviklingen i vassdragene tett.

Foto: Hilde Totland Harket / NVE