NRK Meny
Normal

Høyre snudde i 11. time - fikk ordføreren

En time før pressekonferansen der Ole Frode Mikkelsborg (Venstre) skulle presenteres som ny ordfører i Våler trakk Høyre seg. En time seinere var Lise Berger Svenkerud ordfører.

Lise Berger Svenkerud

Lise Berger Svenkerud blir ordfører i Våler.

Foto: NRK HEDMARK OG OPPLAND / NRK

Forhandlingene om posisjonene i Våler ble høydramatiske. Samarbeidspartiene Venstre, Bygdelista, SV og Senterpartiet innkalte til pressekonferanse klokka 12. Der var det forventet at de fire partiene sammen med Høyre skulle fortelle at Ole Frode Mikkelsgård skulle bli Innlandets eneste Venstre-ordfører.

Gikk til Ap

Ble ikke ordfører

Ole Frode Mikkelsborg ble ikke ordfører.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Men et parti manglet da pressekonferansen startet, Høyre. En time tidligere hadde de trukket seg fra forhandlingene, og istedet gått til Arbeiderpartiet og Pensjonistpartiet.

Og to timer etter at Høyre trakk seg, var det klart at Lise Berger Svenkerud ble ordfører, i kompaniskap med partiet hun har vært en kraftig kritiker av, Arbeiderpartiet.

Ole Frode Mikkelsborg var skuffet etter at Høyre forlot forhandlingene.

– Vi gikk til valg på et skifte og bedring i det politiske samarbeidsklimaet. At vi nå ligger an til løsning som ikke legger til rette for det er leit. For oss var posisjoner underordnet. Det som var viktig var å få opp et politisk samarbeidsklima med inkludering og bedring av måten vi driver politiske prosesser på.

Mikkelsborg synes det er leit i forhold til velgerne som han mener ga tydelig melding om at det var dette de ønsket.

Ifølge samarbeidspartnerne var det størrelsen på varaordførerstillingen som gjorde at Høyre gikk. De fire andre partiene ville redusere den til 20 prosent.

Får mer Høyre-politikk

Lise Berger Svenkerud sier at muligheten for å bli ordfører åpnet seg torsdag.

– Vi konkluderte med at vi kan få mer av vår egen politikk gjennom med dette. Hun og Høyre har vært sterke kritikere av Ap i forrige periode, men avviser at de nå har valgt posisjoner framfor politikk.

– Vi skal klare å samarbeide godt, men vi kommer ikke til å være enig i alle saker, sier hun.

Ifølge Berger Svenkerud var det flere ting som gjorde at de andre forhandlingene strandet. Lie konkret innhold i stillinga som 20 prosent varaordfører, Høyre var lite involvert og fikk "ferdige pakker" fra de andre partiene, og ikke enighet om utvalgsmodell. Hun berømmer de andre likevel for ryddige forhandlinger.

Flere uavklarte

En og en halv uke etter valget er det fortsatt flere uavklarte kommuner i Hedmark og Oppland.

I Jevnaker er det helt åpent etter at både SV/Senterpartiet og Høyre/Fremskrittspartiet har sagt nei til samarbeid med kommunens største parti, Arbeiderpartiet. Med unntak av 1999 - 2003 har Ap hatt makta i Jevnaker siden annen verdenskrig.

I Gran er det uavklart hvem som får ordføreren. Høyre og Fremskrittspartiet har ikke bestemt seg for hvem de vil samarbeide med. De har hatt samtaler med Willy Westhagen og Bygdelista, som fikk fikk 33,7 prosent av stemmene. Nå skal de ha samtaler med Arbeiderpartiet.

I Eidskog har Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre hatt samtaler med både Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

- Det er en veldig åpen situasjon. Vi har sonderinger på begge sider. Det blir ingen avklaring før tidligst neste uke, sier Venstres førstekandidat, Hilde Sørli.

I Åsnes gikk Senterpartiet fram, men partiet er trolig avhengig av støtte fra både Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet for å beholde ordføreren. Arbeiderpartiet er klart største parti.

I Gjøvik er det svært uoversiktelig etter at Miljøpartiet de Grønne trakk seg fra en skriftelig avtale som kastet Ap fra makta og satte Torvil Sveen inn som ordfører.