NRK Meny
Normal

Våler-soldat ble minnet

Kenneth Møller Nyen fra Våler i Solør som mistet livet da en stridsvogn gikk gjennom myrisen på Veggfjellet torsdag, ble minnet av sine kolleger søndag.

 Generalmajor Kjell Grandhagen sa i sin minnetale over de to stridsvognofrene at flere hadde satt si
Foto: Erik Veigård / Scanpix

Generalmajor Kjell Grandhagen, som er sjef for hærens styrker, talte til et par hundre soldater på ulykkesstedet.

Soldatene var fra alle deltakende nasjoner, og en kontingent fra stridsvogneskadronen var også til stede.

Heltemodig redningsforsøk

Det ble gjort heltemodige forsøk på å berge de to som nå er døde, men på grunn av myrisen over lukene på stridsvognen viste det seg umulig, sa Kjell Grandhagen. Han takket alle som hadde deltatt i redningsaksjonen, og sa at flere satte sine egne liv i fare i forsøket på å berge de to som var igjen i stridsvognen. Dere kan alle være stolte over hva dere gjorde, sa han.

 

Minnemarkering
Foto: Erik Veigård / Scanpix

Beveget øyeblikk

Stunden på Trollhøgda ble et beveget øyeblikk for dem som hadde møtt fram. En iskald vind stilnet noen minutter før høytideligheten begynte, og seremonien foregikk i kaldt, stille og solfylt vær. Helt motsatt fra uværet som raste da ulykken skjedde torsdag kveld. Mange, som sikkert så hverandre for første gang siden redningsaksjonen, holdt rundt hverandre og klemte hverandre da de møttes.

Erfarne soldater

De to grenaderene som omkom, Kenneth Møller Nyen fra Våler i Solør og Knut Christian Syse fra Tønsberg, var begge erfarne soldater. De hadde operativ tjeneste i Afghanistan så sent som januar i år. De hadde valgt sin militære karriere fordi de trodde på det de holdt på med, og fordi de satte pris på kameratskapet i den stolte enheten de tilhørte, sa generalmajor Kjell Grandhagen.

Etter at generalmajoren hadde holdt sin minnetale og lagt ned blomster, leste divisjonsprest, oberstløytnant Roald Linaker, fra Bibelen. Så var det tid for de fremmøtte til å gå helt fram til ulykkesstedet, cirka 100 meter fra E10. Stedet var helt annerledes enn torsdag kveld. Et mykt, hvitt snøteppe som lavet ned fredag kveld hadde slettet nesten alle spor etter ulykken.

Skal ikke spekulere

Generalmajor Grandhagen kom inn på at det er mange ubesvarte spørsmål etter ulykken. Men han oppfordret til ikke å spekulere, men avvente resultatet av granskningskommisjonen som nå er i arbeid. Grandhagen sa at denne dødsulykken har berørt Forsvaret ekstra sterkt, fordi det er lagt ned så mye arbeid i å forbedre sikkerheten de siste årene. Men han minnet om at militære operasjoner innebærer flere risikofaktorer enn de fleste andre aktiviteter. Og behovet for trening er ikke redusert. Det er bare gjennom realistisk trening at vi kan unngå ulykker i fredstid, og falne i operasjoner, som for eksempel den vi nå driver i Afghanistan, sa han.

Sterkt møte med de pårørende

Generalmajor Kjell Grandhagen hadde lørdag et sterkt møte med familiene til de to soldatene som mistet livet i stridsvognulykken i Bjerkvik i Nordland torsdag. Foreldrene og en yngre bror av hver av de to soldatene Kenneth Møller Nyen (21) fra Våler i Solør og Knut Christian Syse (21) fra Tønsberg fikk lørdag se ulykkesstedet der de to omkom. De pårørende fikk også se sine kjære på sykehuset, der kroppene deres ligger i påvente av å bli sendt hjem for å stedes til hvile. Generalmajor Kjell Grandhagen, som er sjef for hærens styrker, fikk et sterkt møte med de sørgende familiene. Jeg tilbrakte fire timer sammen med de pårørende. Det var et veldig vanskelig møte, men også et veldig godt møte. Familiene ga uttrykk for at de satt pris på å se ulykkesstedet, sier Grandhagen til NTB.

 

 

 

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Listhaug utsatt for heksejakt

    Leder i Hedmark og Oppland høyre, Lise Berger Svenkerud, mener avgåtte justisminister Sylvi Listhaug har blitt utsatt for en heksejakt. På sin facebookside skriver Høyre-lederen hun er glad for at Sylvi Listhaug lover at hun ikke kommer til gå stille i dørene framover.

  • Listhaug går av

    Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt og trekker seg som justisminister, skriver hun på Facebook. Hun framholder at hun går av frivillig.

  • 137 dyr reddet ut i Ringsaker

    Totalt 137 dyr er reddet ut av driftsbygningen som raste sammen i Åsmarka i Ringsaker i Hedmark mandag. Politiet bekrefter at det ikke er flere levende dyr i det sammenraste bygget. Redningsmannskapene har i natt avsluttet arbeidet på stedet.