NRK Meny
Normal

– Uskikket til å være ordfører i Vågå

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Tor Valdvik gikk ut og krevde Øygards avgang. Men få av dem kommer fra hjembygda.

Svein Blankenborg, Bygdalista

Tor Valdvik (til venstre) mener Øygards aktivitet er uforenelig med et ordførerverv. Her sammen med lederen i Bygdalista i Vågå, Svein Blankenborg.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Etter å ha hørt om detaljene som ble gjort kjent i går, kom vi fram til at dette kan vi ikke leve med. Vi kan ikke ha en ordfører som har hatt en slik aktivitet med ei jente.

– Uavhengig av skyldsspørsmålet

Tor Valdvik i Bygdalista i Vågå skapte debatt da han fredag gikk ut og krevde Vågå-ordfører Rune Øygards avgang.

Valdvik påpeker at uttalelsen ikke har noe med et eventuelt skyldsspørsmål å gjøre.

– Det er knyttet til rettssaken i den forstand at det kom fram i retten, men uavhengig av om han blir dømt eller ikke, er han uskikka til å være ordfører i Vågå, etter mitt syn. Bygdalista har vært beviste hele vegen på at vi ikke vil blande saken inn i den politiske debatten og det er ikke det dette handler om heller.

Å kaste en slik brannfakkel inn i debatten går ikke folk hus forbi.

– Jeg var, såvidt jeg vet, den første som gikk ut ba Rune om å fratre vervet, og jeg har fått en del sinte og ubehagelige meldinger fra folk etter det. Men jeg håper avsenderne har fått med seg at jeg har fått støtte fra de som har blitt intervjuet etterpå.

– Ingen lokale meldinger

Bygdalista-politikeren har jobbet i Oslo denne uka og har dermed ikke oversikten over hvordan stemningen i Vågå er etter det siste døgnets hendelser.

Men det skal ikke befinne seg lokale navn blant de sinte meldingene.

– Ingen lokale har reagert direkte til meg, meldingene kommer fra andre personer som jeg ikke kjenner eller har noen relasjoner til.

Vågå Arbeiderparti har innkalt til hastemøte på mandag. Valdvik ønsker ikke å spekulere i hva som måtte komme ut av dette.

– Jeg vil ikke foregripe noe om hva som kommer fram på møtet.

– Uakseptabel ordbruk

Gårsdagens rettslige utspørring har skapt reaksjoner også i de øverste rekker av partiet Øygard tilhører.

Aps partisekretær Raymond Johansen bekreftet fredag kveld at Øygards verv hadde vært gjenstand for diskusjon.

– Jeg tar ikke stilling til om han er skyldig i det han er tiltalt for. Men etter det som har kommet fram i retten i dag er mitt råd til Vågå Arbeiderparti at Øygard ikke kan fortsette som ordfører. Det er enighet i partiledelsen om hvilke råd vi skal gi i denne saken.

Også Kjersti Stenseng, fylkeslederen for Oppland Ap, reagerte på ordbruken i samtalene mellom Øygard og jenta.

– På bakgrunn av noe av det som har kommet fram så langt skjønner jeg at det kommer en del sterke reaksjoner. Jeg reagerer på ordbruken som er referert fra en voksen mann til ei ung jente. Den er svært upassende og uakseptabel.