Valdres-saken: Rettssaken fortsetter

GJØVIK (NRK): Forsvarernes begjæring om å utsette saken ble avslått av retten fredag. De mener kvinnen kan gjennomføre rettssaken.

Valdres-saken dag 4. Den tiltalte moren i retten

MÅTTE UT: Den tiltalte kvinnen brøt ut i gråt da det ble klart at rettssaken mot henne fortsetter. Hun forlot rettssalen kort tid etter at retten ble satt fredag morgen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Dommer Pål Prestesæter viste til at tiltalte har en rett, men ikke en plikt til å forklare seg. Han la vekt på at den tiltalte sier hun ikke husker noe fra tiden hun og datteren bodde på hytta på Beitostølen. Ifølge Prestesæter er det usikkert for retten om kvinnen vil huske mer etter å ha gått gjennom terapi. Retten mener den tiltalte har plikt til å gjennomføre tiltak som letter gjennomføringen av saken.

Kvinnen brøt umiddelbart ut i gråt etter at dommerens beslutning var klar og forlot rettssalen.

Forsvarerne ba om utsettelse

Torsdag ettermiddag informerte kvinnens forsvarer Asmund Olav Sandland retten om at han begjærte saken utsatt på grunn av 46-åringens helsetilstand. Sandland menen kvinnen ikke er i stand til å forklare seg på nåværende tidspunkt ettersom hun sliter med diabetessykdom.

– Det er to hensyn. Det ene er hennes helsetilstand, det andre er forklaringsretten en tiltalt har. Og da må man gjøre det som gjøres kan for å få denne oppfylt, sier Sandland.

Den 46 år gamle kvinnen har ennå ikke forklart seg om datternes siste måneder før dødsfallet. Sandland mener den tiltalte må gjennom terapi før hun kan gjennomføre rettssaken, noe påtalemyndigheten ikke har tro på hjelper for å få saken ferdigbehandla i retten.

– Det er ikke påvist traumer eller andre ting som tilsier at hun må ha terapi. Dette har de sakkyndige i saken vært innom og behandlet. Jeg kan ikke se at det er noe grunnlag for det, sier aktor Arne Ingvald Dymbe.

Valdres-saken dag 3. Morens forklaring. På vei inn i retten med ektemannen og forsvarer Sandland

STØTTES: Den tiltalte kvinnen har følge av ektemannen og øvrig familie under rettssaken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Utsatt i 2017

Rettssaken mot moren startet opprinnelig i april 2017. På den andre rettsdagen ble saken utsatt etter at kvinnen ble akuttinnlagt på sykehus på grunn av for lavt blodsukker. Saken ble først utsatt i én uke. Deretter ble den utsatt nesten ett år før saken på nytt startet mandag 26.febuar i år.

Kvinnen er tiltalt for grov omsorgssvikt etter Straffelovens § 219 annet ledd jf. første ledd, og § 283 jf. § 282. Hun er også tiltalt etter Straffelovens § 242 og § 288 for å ha hensatt en annen i hjelpeløs tilstand (...) og forbrytelsen hadde døden til følge. Ettersom tiltalen omhandler grov mishandling i nære relasjoner er strafferammen inntil 15 års fengsel. Mishandlingen er ifølge tiltalen grov fordi det særlig legges vekt på at den har hatt til følge betydelig skade eller død.

Valdres-saken dag 3. Morens forklaring. Aktor Dymbe og forsvarer Sandland

DISKUTERER: Aktor Arne Ingvald Dymbe og kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland diskuterer saksgangen torsdag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK