NRK Meny
Normal

Vågå Ap ber Øygard trekke seg

VÅGÅ (NRK.no) Vågå Arbeiderparti har enstemmig vedtatt at de ønsker at den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard trekker seg fra sin stilling.

Heile pressekonferansen i Vågå.

VIDEO: Sjå heile pressekonferansen til Live Langøygard og Odd Erik Sveen i Vågå Ap

Møte i Vågå

Leder i Vågå arbeiderparti Live Langøygard (t.v.) og resten av styret på møtet i kommunehuset i Vågå.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
PK Vågå Ap

Leder i Oppland Ap Kjersti Stenseng.

Foto: Monica Rikoll / NRK
PK Vågå Ap

Møtet holdes på kommunehuset i Vågå.

Foto: Monica Rikoll / NRK
Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Det kom frem i en pressekonferanse på Vågå kommunehus etter et hastemøte hvor Vågå Arbeiderparti drøftet hvorvidt de fortsatt hadde tillit til Øygard.

Svaret Vågå Ap kom frem til under det tre timer lange møtet var nei.

– Uavhengig av dom, og uten å ta part i saken, vurderer vi det som umulig at han skal fortsette i det krevende vervet som ordfører. Vi ber derfor om at han vurderer å trekke seg, sier leder for Vågå Arbeiderparti Live Langøygard.

– Øygard har svekket vår tillit. Det er enstemmig vedtatt, sier Langøygard.

Ifølge Vågå Ap visste ikke de om samtalene omtalt som «griseprat» som Øygard skal ha hatt med jenta han er tiltalt for å forgripe seg på.

– Jeg var sjokkert, og ikke forberedt på det som kom frem i retten fredag, sier Langøygard.

– Det har vært vanskelig å ta denne beslutningen under en pågående rettssak. Man ønsker ikke å påvirke det som skjer i retten, sier hun.

– Øygard tar ingen beslutning i dag

– Rune Øygard og familien vil bruke resten av kvelden på å drøfte hva han gjør etter at han har snakket med partiet. Ingen beslutning blir meddelt i dag, sier Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK.

Øygard har i forkant av møtet snakket med flere i lokallaget og gjort det klart at han ikke trekker seg, får NRK opplyst.

Både Oppland Ap og Jens Stoltenberg har uttrykt mistillit til Øygard.

– Jeg bruker ikke være til stede under Vågå Ap sine møter, men jeg er her for å argumentere for synet til Oppland Ap og sentralt om at Øygard ikke har tillit i partiet. Jeg vil forsiktig legge press på at Vågå Ap vedtar mistillit slik at Øygard trekker seg, sa leder i Oppland Ap Kjersti Stenseng til NRK.no i forkant av hastemøte om Øygard.

BAKGRUNN: Alt om Øygard-saken

Nekter å trekke seg

Rune Øygard ga mandag ettermiddag beskjed til styret i Vågå Ap at han ikke vil trekke seg som ordfører.

Lederen i lokallaget, Live Langøygard, har snakket med ordføreren flere ganger de siste dagene, senest mandag ettermiddag.

– Han fastholder at han vil fortsette som ordfører, sier Langøygard til NTB.

Vågå Arbeiderparti har heller ikke bedt Øygard om å gå, ifølge Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen.

– Vågå Ap drøfter nå andre løsninger for Øygard, blant annet permisjon uten lønn, sa Larsen til NRK søndag kveld.

Stoltenberg vil at Øygard skal gå

Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren har så langt nektet å følge oppfordringen fra partiledelsen, først via partisekretær Raymond Johansen fredag og deretter direkte fra partileder og statsminister Stoltenberg mandag.

Stoltenberg sier at opplysninger som kom fram i rettssaken mot Øygard fredag ikke er forenlig med at han fortsetter som ordfører, og at det er en vurdering uavhengig av skyldspørsmålet i saken.

Oppland Ap med mistillit

Også Oppland Arbeiderparti har vedtatt å uttrykke mistillit til Vågå-ordfører Rune Øygard.

Fylkesleder Kjersti Stenseng sa til NRK sent søndag kveld at Oppland Arbeiderparti stiller seg bak rådet partisekretær Raymond Johansen kom med til Vågå Arbeiderparti før helgen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Maren Skjøld med på OL-bronselaget

    Alpinisten Maren Skjøld fra Gjøvik er med på laget som vant bronse i nattens lagkonkurranse. Hun er reserve på laget, og vil også få utdelt medalje etter den historiske seieren. Norge har nå 38 pallplasser under OL.

  • Nedbrenning av hus i Eidskog

    Brannvesenet foretar i dag en kontrollert nedbrenning av en enebolig i Tobøl i Eidskog. Politiet går ut med meldingen til orientering.