NRK Meny

Været ødela ikke for påsketuristene

Til tross for variablelt vær har det vært stor pågang på Turistforeningens hytter. DNT-sjefen mener mange prøver å fylle påsken med flere aktiviteter enn tidligere.

Fondsbu i Jotunheimen

Besøket ved Fondsbu i Jotunheimen har gått opp med 25 prosent.

Foto: Gunnar Lier / Scanpix

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Det ble ingen rekordpåske målt i antall besøkende, men Den Norske Turistforening melder om godt humør og ekstra mange barnefamilier på de betjente hyttene i påsken. Fjorårets besøksrekord viste seg å være vanskelig å slå.

– Fjoråret var en drømmepåske i store deler av landet, så at vi ligger litt bak er naturlig, sier generalsekretæren. Været ble mye bedre enn varslet store deler av påsken, og de som tok turen til fjells hadde fine dager, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Nils Øveraas

Nils Øveraas er fornøyd med oppslutningen av DNT-hyttene i påsken.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Besøksmessig er overnattingstallene fra Turistforeningens betjente hytter ni prosent lavere enn fjorårets rekordpåske. Dette er likevel helt på snittet for de fem siste årene.

– Deler opp ferien

Øveraas peker på at flere enn før ønsker å dele opp påskeferien. Folk ønsker tid til å dra på familiehytta, en storbyhelg og å være sosiale på turistforeningshytter. Flere søker også DNTs tilbud for arrangerte aktiviteter og tilgjengelige fjelltopper. Hyttene melder også om flere barnefamilier som bor fast over flere dager.

– Det ser ut som om folk i større grad ønsker å bo på én hytte og ta dags- og toppturer derfra. Barnefamiliene setter pris på å komme til hytter med aktivitetsledere for barna og trygge rammer, og vennegjenger og par kommer for å gå toppturer eller teste ut kiting og andre aktiviteter ved hyttene, sier han.

Skisesongen er ikke over

Øveraas påpeker også at om noen ikke skulle ha fått nok, er skisesongen langt fra over.

– Med tidlig påske og de siste dagenes nysnø er det fortsatt flotte forhold i fjellet mange steder, så det er ingen grunn til å pakke vekk skiene. Vi anbefaler flest mulig å utnytte de lange lyse dagene til fjells. Mange av de fineste skiturene er nettopp på denne tiden, oppfordrer Øveraas.

Disse hyttene har hatt mest oppgang i forhold til i fjor:

  • Mogen på Hardangervidda + 38 %
  • Liomseter i Langsua+ 28 %
  • Fondsbu i Jotunheimen+ 25 %
  • Kalhovd på Hardangervidda + 22 %
  • Svukuriset i Femundsmarka + 19 %

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND