NRK Meny
Normal

Uværet stenger fjellovergangene, men her er det «aldri» stengt

E16 over Filefjell er veien som er mest til å stole på når du skal kjøre mellom øst og vest.

E16 over Filefjell

E16 FILEFJELL: Alternativet mellom øst og vest er nærmest aldri stengt. Nå ønsker de mer utbygging for å håndtere trafikken.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Det ruskete været har ført til mange stengte fjelloverganger i Sør-Norge den siste tida. Men Filefjell har vært åpen.

Så langt i vinter har det bare vært kolonnekjøring i 10 timer og 45 minutter på europaveien. De siste åra har det blitt investert 3,3 milliarder for å utbedre veien.

– Filefjell var også den sikreste veien før utbygginga, og det har nok med at det er den fjellovergangen som ligger lavest over havet og den ligger i en retning som er gunstig knytta til de mest utsatte vindretningene, sier Odd Erik Haugen, som har vært prosjektleder for utbygginga av veien.

Odd Erik Haugen

Prosjektleder Odd Erik Haugen i Statens vegvesen sier at vegen ligger gunstig knytta til vindrettigheter og høyde over havet

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Minst stengt over Filefjell

På de andre fjellovergangsveiene har vært mye mer stengt og har oftere tydd til kolonnekjøring.

I fjor vinter hadde riksveg 52 over Hemsedalsfjellet 100 timer med kolonnekjøring. Riksveg 7 over Hardangervidda hadde stengt over 50 timer i fjor, og hadde kolonnekjøring i over 300 timer for deler av eller all trafikk i fjor.

Vidar Eltun

VIL HA MER UTBYGGING: Vegene gjennom Valdres tåler ikke trafikken som den i disse dager får, mener ordfører i Vang Vidar Eltun.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Filefjell er den beste vegen, konstaterer ordføreren i Vang i Valdres, Vidar Eltun.

Vil ha mer utbygging

Nå ønsker ordføreren at arbeidet med å gjøre i stand mer av E16 gjennom Valdres blir gjort for å håndtere den økte trafikken over Filefjell.

– Nå må vegen gjøres ferdig gjennom Valdres. Det ser man nå når trafikken blir så stor over Filefjell, da blir det trøbbel på andre strekninger i Valdres, sier Eltun.

Den nye traseen over Filefjell åpner i morgen, fredag. Bli med på en hurtigversjon av den nye strekningen.

Se den nye strekningen over Filefjell.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.