Uværet stenger fjellovergangene, men her er det «aldri» stengt

E16 over Filefjell er veien som er mest til å stole på når du skal kjøre mellom øst og vest.

E16 over Filefjell

E16 FILEFJELL: Alternativet mellom øst og vest er nærmest aldri stengt. Nå ønsker de mer utbygging for å håndtere trafikken.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Det ruskete været har ført til mange stengte fjelloverganger i Sør-Norge den siste tida. Men Filefjell har vært åpen.

Så langt i vinter har det bare vært kolonnekjøring i 10 timer og 45 minutter på europaveien. De siste åra har det blitt investert 3,3 milliarder for å utbedre veien.

– Filefjell var også den sikreste veien før utbygginga, og det har nok med at det er den fjellovergangen som ligger lavest over havet og den ligger i en retning som er gunstig knytta til de mest utsatte vindretningene, sier Odd Erik Haugen, som har vært prosjektleder for utbygginga av veien.

Odd Erik Haugen

Prosjektleder Odd Erik Haugen i Statens vegvesen sier at vegen ligger gunstig knytta til vindrettigheter og høyde over havet

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Minst stengt over Filefjell

På de andre fjellovergangsveiene har vært mye mer stengt og har oftere tydd til kolonnekjøring.

I fjor vinter hadde riksveg 52 over Hemsedalsfjellet 100 timer med kolonnekjøring. Riksveg 7 over Hardangervidda hadde stengt over 50 timer i fjor, og hadde kolonnekjøring i over 300 timer for deler av eller all trafikk i fjor.

Vidar Eltun

VIL HA MER UTBYGGING: Vegene gjennom Valdres tåler ikke trafikken som den i disse dager får, mener ordfører i Vang Vidar Eltun.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Filefjell er den beste vegen, konstaterer ordføreren i Vang i Valdres, Vidar Eltun.

Vil ha mer utbygging

Nå ønsker ordføreren at arbeidet med å gjøre i stand mer av E16 gjennom Valdres blir gjort for å håndtere den økte trafikken over Filefjell.

– Nå må vegen gjøres ferdig gjennom Valdres. Det ser man nå når trafikken blir så stor over Filefjell, da blir det trøbbel på andre strekninger i Valdres, sier Eltun.

Den nye traseen over Filefjell åpner i morgen, fredag. Bli med på en hurtigversjon av den nye strekningen.

Se den nye strekningen over Filefjell.