NRK Meny
Normal

– Dette er et spørsmål du kommer til å høre mye i dag

I dag fortsatte utspørringen av en av de tiltalte i rettssaken der Ivar Stuan og hans kone fra Løten er tiltalt for medvirkning til grov skattesvik.

Richard Røed, Kai Roger Vaag og Anne Christine Stoltz

De tre advokatene i saken i samtalen under en pause. Aktor Richard Røed (t.v.), forsvarer til Stuans kone, Kai Roger Vaag og Ivar Stuans forsvarer Anne Christine Stoltz.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De to er tiltalt for bevisst å ha skrevet ut 270 fakturaer for til sammen 13 millioner kroner til 98 kunder. Dette skjedde i eventselskapet Sponsorlink i perioden 2004 til 2009. De to er deleiere i firmaet og har viktige roller i firmaet.

Begge nektet straffskyld på alle tiltalepunkter når rettssaken startet på mandag.

I dag innrømmet Kari H. Stuan under sin forklaring at det i et tilfelle var det feil at en faktura hadde blitt endret fra å være en drikkeregning på 150 000 kroner til å bli et seminar. Ifølge drikkeregningen var det blant annet bestilt 300 øl og 100 flasker vin.

– Her er det feil. Her har Ivar allerede lagt seg flat. Det ble gjort bevisst feil for å få kunden til å betale.

– Er det samsvar?

Hun begynte sin forklaring i går formiddag, og har fortsatt med forklaringen i dag.

Rettssal

De to første dagene har Kari H. Stuan forklart seg.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor går igjennom alle fakturaene én for én, og spør henne blant annet om hvorfor tekster i fakturaer ble endret, om de gjorde det med vilje, om kunden styrte endring i teksten og om hun stusset over hvorfor kunden ville ha endret teksten.

– Er det samsvar mellom det Sponsorlink leverte her og fakturaen? Dette spørsmålet kommer du til å få mange ganger i dag, sa aktor da han hadde gått igjennom de første fakturaene.

Svaret som går igjen fra den tiltalte er at «her skulle det nok stått litt mer spesifisert», «her er det unøyaktig», «husker ikke denne», «det er det jeg har fått beskjed om å skrive» eller «du må nesten spør prosjektleder».

Hun må blant annet svare på hvorfor fotballtur har blitt endret til fabrikkbesøk, hvorfor OL-tur blir til kundearrangement, hvorfor drikkeregninger ender opp som kurs og hvorfor tur til Rally Monte Carlo ender som forsikringsseminar.

Endrer fakturatekst

De fleste tilfellene som aktor går igjennom begynner med at det i kontrakten står at omhandler et tur til et idrettsarrangement, og en faktura blir utsted på det.

Så kommer det gjerne en e-postkorrespondanse mellom Sponsorlink og kunden, der Sponsorlink i flere tilfeller spør hva som ønskes som faktura-tekst. Kunden kommer med et ønske, så kommer en ny faktura der tur til idrettsarrangement har blitt endret til for eksempel seminar.

– Hvorfor har du endret fakturaen her?, spør aktor.

– Jeg har ført opp det som prosjektleder for turen ba meg om. Prosjektlederen har kontakt med kunden.

– Er det kunden som dikterer hva som skal stå i fakturaen, spør aktor etter å ha lest opp en mail der en kunde ønsker endring på faktura.

– Jeg går ut ifra at kunden har gitt føringer i dette tilfelle, svarer hun.

I et tilfelle der en OL-tur til Torino har blitt endret til kundearrangement spør aktor:

– Gjør du deg noen tanker om hvorfor kunden vil endre fakturaen?

– Jeg har kanskje ikke tenkt nok på det.

Mye papirer

Det er et omfattende papirmateriale som blir lagt fram som bevis i retten. Flere permer fullstappet med fakturaer, kontrakter, e-poster og vedlegg blir gått igjennom under utspørringen av H. Stuans forklaring.

Det er gjort 35 esker med beslag i saken, og etterforskningen har tatt nærmere fem år.

Ivar Stuan er den neste som skal i vitneboksen, men det blir trolig ikke før onsdag. Blant de andre vitnene er Skatteetaten, Arbeidstilsynet, tidligere ansatte i Sponsorlink og en kunde.

Det er satt av tre uker til saken i Hedmarken tingrett.