Eksperter advarer: – Utrygg is i lavlandet

NVE advarer nå folk mot å ferdes på islagte vann under 500-600 meter over havet. Grunnen er at mildvær og vind har hindret isdannelsen.

Utrygg is

Hvis du planlegger å gå over vann bør du sjekke isdybden. Husk at isen også kan være forskjellig på ulike deler av vannet. Innløp/utløp skal man til enhver tid unngå.

Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox

Ved inngangen til vinterferien ønsker mange seg til fjells, og det kan være fristende å legge skituren over et vann eller innsjø med urørt snø. Men det kan være farlig, advarer senioringeniør Ånund Kvambekk i Norges vassdrags- og energidirektorat.

– På mange vann ligger det et tynt islag eller sørpe, og på vann under 500–600 meter er isen utrygg på Østlandet, sier han.

Det har vært en mild vinter på Sør- og Østlandet, og det har gjort at isdannelsen på vann og innsjøer ikke har vært særlig god. Mange steder har det kommet store mengder snø, uten at det lå is på vannene først.

Kvambekk var ute i dag for å måle tykkelsen på isen på vann, og ble overrasket over å finne åpne vann på steder det vanligvis ligger et tykt islag på denne tiden av året.

– Det var mildt i jula og fram til midten av januar. Det har gjort at det ble mye sørpe og lite is på vannene, forklarer han.

Mye snø i områder over 500–600 meter

På fjellet er situasjonen en litt annen. I områder over 500–600 meter mener Kvambekk at det er så mye snø og is at det greit vil bære en skiløper. Men han anbefaler folk å se an vannet de ønsker å krysse, og alltid unngå isen ved innløp eller utløp.

Han sier også at det er et problem med overvann i høyfjellet.

I helgen omkom en mann som hadde vært ute og pilket på Gunnarsrudsjøen i Arneberg i Åsnes. Stedet han ble funnet er ved utløpet av en å der vannet renner ut i sjøen.

Fant ispilker omkommet

LETEMANNSKAPER OG DYKKERE: Det var på dette vannet i Åsnes den 70 år gamle mannen omkom. Værforholdene på stedet var tidvis vanskelige da leteaksjonen pågikk.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Kvambekk sier at slike steder alltid er farlige, nesten uansett hvor kaldt det er.

– Og det er på ingen måte mindre farlig i år, når det har vært så mildt, forklarer Kvambekk.

Store innsjøer som Mjøsa har også svært dårlig is i år. Søndre del av innsjøen er ofte åpen vinterstid, men lenger nord er isen som regel tykk og sikker.

– Men slik er det ikke i år. Også nordlige deler av Mjøsa er usikker, sier han.

Han legger til at det samme gjelder for mange innsjøer og vann over hele Østlandet.

Svært dårlig is på oppdemte vann

Ekstra dårlig is er det på oppdemte vann. For eksempel gjelder det svært mange vann i Lillehammer- og Ringsaker-fjellet – områder som er populære utfartssteder for skiturister.

– Vi var ute og sjekket flere vann før helga, og vi vil på det sterkeste advare folk mot å gå ut på vann, sier kommunikasjonssjef i Eidsiva, Inge Møller.

Eidsiva sjekker vannene i Lillehammer og Ringsaker-fjellet fordi flere av dem tilhører det regulerte Mesna-vassdraget.

– Det er svært dårlig is på de fleste vannene. I tillegg er det mye overvann, og dette vannet kan være dypt. Det kan også være dyp issørpe under snøen på flere innsjøer og vann, og denne kan det rett og slett være vanskelig å komme seg ut av dersom man faller uti, sier Møller.

Han sier at det også kan være vanskelig å skille på hva som er fastmark og hva som er vann fordi det er mange meter med snø i terrenget.

Så tykk bør isen være

0 – 3 cm

Ikke bæreevne

4 cm

På grensen. Mange signaler på tynn is

5 cm

Bæreevne nok, men variasjoner gjør isen usikker.

6 cm og mer

God bæreevne. Vær oppmerksom på forandringer.

Sjekker isen når løypene kvistes

Turistforeningen Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT, forklarer at de sjekker isen når de kvister løypenettet i høyfjellet.

– Men på vann utenom kvistaløypene må folk sjekke selv. Det må også tas hensyn til at det kan være en stund siden vi kvistet, og at isen kan han endret seg, forteller hun.

Habberstad forklarer at det er store variasjoner i isen, også høyt til fjells. Mye snø gjør også at isen bruker lang tid på å bli tykk, og mange steder er det mye snø og lite is.

Habberstad forteller at det kan være lurt å være godt rustet hvis man skal gå over vann, også i høyfjellet.

Turistforeningens tips til kryssing av islagte vann:

  • Sjekk isen på det aktuelle vannet du skal gå over.
  • Ha med en liten øks eller ispigger.
  • Hvis isen er tykkere enn ti cm, regnes den som trygg.
  • Ha tørt tøy i sekken. Husk å pakke det i vanntett pose, hvis du faller i vannet er det livsviktig å ha tørt skift.
  • Ha med en line, tau eller lignende, som kan kastes ut til en som har falt i vannet.
  • Ikke gå alene. Da er det ingen som kan redde deg dersom du går gjennom isen.
  • Hold avstand mellom personene i turfølget, slik at ikke flere faller gjennom hvis man kommer ut på usikker is.

Mette Øinæs Habberstad forteller at de ikke er så opptatt av å snakke om utrygg eller trygg is, men om trygge eller utrygge personer.

– Hvis man er riktig utstyrt og sjekker isen, er man trygg, sier hun.

Hun anbefaler også å bruke siden ut.no, der det er egne kart over hvilke løyper som er kvistet til enhver tid.

– Mange vil til fjells i vinterferien, og lurer på hvor det er løyper og snø. Da er det også viktig å huske på isen på vannene, og hvor det er trygt å ferdes, sier hun.

Snø til taket

STORE MENGDER: Snø er det nok av i vinterferiefjellet, og mange må bruke den første dagen til å måke fram hytta. Men all snøen kan også skjule dårlig is og overvann på de mange vannene og innsjøene.

Foto: Bjørn Opsahl