NRK Meny
Normal

– Vi trenger ingen ny rapport

Utøya-offer Magnus Håkonsen fra Gjøvik tror ikke det er nødvendig med en ny sakkyndig vurdering av Anders Behring Breivik. Han tror svaret blir det samme.

Magnus Håkonsen
Foto: Bjørn Opsahl

Magnus Håkonsen fra Gjøvik ble skutt etter på Utøya den 22. juli, men klarte å svømme i sikkerhet.

I dag fulgte han pressekonferansen på nett, der det ble klart at Oslo tingrett vil ha ny sakkyndig rapport om drapsmannen fra regjeringskvartalet og Utøya. Magnus er ikke overrasket, men mener at det ikke er nødvendig med en ny rapport.

– Jeg tror at den rapporten som allerede foreligger er tilstrekkelig og jeg tror egentlig det er den som vil vise seg å bli mest korrekt, siden den ble gjort ganske tidlig, sier han.

Tøff jobb for psykiater fra Hamar

Men tingretten mener det er skapt så mye tvil rundt konklusjonen i den første rapporten, at det er behov for en ny. Derfor oppnevnte de to nye sakkyndige i dag, deriblant psykiater Terje Tørrisen fra Hamar.

Terje Tørrissen og Agnar Aspaas

Psykiater Terje Tørrisen fra Hamar er, sammen med Agnar Aspaas, oppnevnt som nye sakkyndige i terrorsaken.

Foto: Montasje / NRK

Tørrisen har lang erfaring med å vurdere psyken til folk som er tiltalt eller dømt for alvorlige forbrytelser, sist fra overgrepssaken i Alvdal.

Nå forbereder han seg på nok en tøff oppgave. Han skal vurdere mannen som er siktet for å ha drept 77 mennesker, i ren nødvendighet, som han selv har sagt.

Anders Behring Breivik har også sagt at han ikke vil snakke med flere psykiatere .

– Det blir en veldig vanskelig oppgave , sier Tørrisen.

– Vil ikke forandre noe

Inger Johanne Reiestad Hansen, som er bistandsadvokat for mange av ungdommene som var på Utøya den 22. juli, mener det samme som Magnus Håkonsen, at det er ikke er nødvendig med en ny rapport, selv ikke hvis de nye sakkyndige kommer fram til at Breivik likevel er tilregnelig.

– Nei, for hvis det er tvil om tilregneligheten, så skal man regnes som ikke tilregnelig. Så det vil ikke endre på konklusjonen, sier hun.

Om rundt tre måneder skal den nye rapporten være klar. Magnus Håkonsen den vil fjerne all tvil.

– Personlig tror jeg de vil komme med akkurat det samme svaret, nemlig at han ikke er tilregnelig. Men da er det kanskje greit å få to rapporter som er like, sier Håkonsen.

Kan bli forvirrende

Men han liker ikke tanken på at konklusjonen skal bli en annen.

– Hvis det skulle komme en rapport som er helt motstridende, så vil det jo få følger for oss. Vi kommer til å begynne å lure på hva som egentlig er sant, sier Magnus Håkonsen.

Se TV-reportasjen Med Håkonsen og Tørrisen her:

Video Psykiater Terje Tørrisen skal vurdere Breivik

Reporter: Anne Næsheim. Foto/redigering: Bjørn Opsahl.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang