NRK Meny
Normal

Utelukker ikke nye voldtektsvideoer

Politiet utelukker ikke at det kan dukke opp flere voldtektsfilmer i beslaget hos den trippelvoldtektssiktede Elverums-mannen. Politiet har beslaglagt omtrent 1100 datafiler. – Vi sitter med store databeslag, og vi kan dermed ikke utelukke flere voldtektsfilmer, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Henning Klauseie

Politiadvokat Henning Klauseie mener saken er spesiell. – Det er sjelden gjerningsmannen selv bidrar til sin egen fellelse ved å dokumentere overgrepene.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han ba i dag om fire ukers varetektsfengsling for mannen i 30-årene, og fikk medhold i Sør-Østerdal tingrett tirsdag. Mannen er varetektsfengslet i fire uker, fram til 10. april, med brev- og besøksforbud i hele perioden.

Mannen nekter straffskyld, og ønsker ikke varetektsfengsling.

– Voldtok bevisstløse kvinner

Det var søndag politiet slo til hos mannen fra Elverum som er siktet for å ha voldtatt tre kvinner. Utgangspunktet for aksjonen var en narkotikasak, men politiet fant videoer i dette materialet.

De skal blant annet vise at mannen voldtok bevisstløse kvinner.

Ved gjentatte visninger av disse filmene så mener vi det er åpenbart at disse kvinnene er bevisstløse, sier politiadvokat Henning Klauseie.

– Filmet egne overgrep

Den siste voldtekten skal ha skjedd natt til søndag, mens voldtekten av to andre kvinnene skal ha skjedd for flere år siden. Kvinnene skal ha vært i alderen 17 til 30 år.

Mannen skal ha filmet flere av voldtektene av kvinnene som skal ha vært dopet til bevisstløs tilstand. En av kvinnene har tidligere anmeldt mannen, uten at han ble dømt.

– Dette er en spesiell sak. Det er sjelden gjerningsmannen selv bidrar til sin egen fellelse ved å dokumentere overgrepene. Det er snakk om alvorlige overgrep som har høy strafferamme, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Vil ha fire uker

Mannen møtte i formiddag i fengslingsmøte, og politiadvokat Henning Klauseie ba om fire ukers varetektsfengsling på grunn av faren for bevisforspillelse.

– For to av siktelsespunktene så mener vi at vi har svært sterke bevis i form av hans egne opptak på film. De har retten fått på sitt bord, og vi antar at dommeren mener at dette er gode bevis. Vi mener at det er en voldtektssituasjon, sier politiadvokat Henning Klauseie til NRK.

Steinar Thomassen

Steinar Thomassen sier hans klient nekter straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Beslaget av filmene ble gjort i forbindelse med etterforskning av en narkotikasak.

– I forbindelse med denne saken ble det tatt beslag i store mengder data og lagringsenheter som politiet har begynt å gjennomgå, og det var der vi plutselig fant oss sjøl sittende og se på voldtekter.

Utelukker ikke flere filmer

Politiet sitter nå på et stort databeslag de ennå ikke har gjennomgått, og Klauseie utelukker ikke at det kan dukke opp flere voldtektsfilmer i det beslaglagte materialet.

– Vi sitter med store databeslag så vi har mange timer foran oss. Vi kan dermed ikke utelukke flere fornærmede eller flere handlinger som er straffbare. Det må gjennomgangen av databeslaget vise. Vi har vitneutsagn som hentyder til at det skal være flere fornærmde, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Elverumsmannen i 30-årene nekter straffskyld.

– Når det gjelder de to første tilfellene der det foreligger videobevis, så har min klient forklart at han på det tidspunktet var kjæreste med de to fornærmede og at det å filme var noe de gjorde når de inntok rusmidler, sier mannens forsvarer Steinar Thomassen.

– Tungt for den siktede

Han har ingen grunn til å tro at det skal dukke opp flere voldtektsfilmer i materialet.

– Nå har politiet sittet veldig lenge med dette beslaget, og jeg regner med at de har gått grundig igjennom det. Og hvis de ennå ikke har funnet noe mer, så blir jeg overrasket om de finner noe mer. Ifølge min klient så er det ikke mer enn dette, sier Thomassen til NRK.

En av kvinnene politiet mener mannen har voldtatt, mens hun var bevisstløs, er mannens kone som døde i januar.

– Det er klart at det er svært tungt for siktede å få en slik siktelse mot seg med tanke på at hun gikk bort for kort tid siden. Det at han må møte i fengslingsmøte der han får straffanklager mot seg som gjelder hans avdøde kone tar han svært tungt.

Han har bedt om at klienten hans slipper varetekt.

– Jeg mener at det ikke finnes grunnlag til fengsling. Jeg stiller meg undrende til en påstand om at siktede skal ha en reel mulighet til å kunne påvirke bevisene når hovedbevisene er to videofilmer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bortvist fra oktoberfest i Elverum

    To menn er bortvist fra "Oktoberfesten" i Elverum sentrum sent fredag kveld. Mennene, en i 20-åra og en i 40-åra, ble vist bort på grunn av ufin oppførsel, melder Politiet i Innlandet på Twitter.

  • Bil av veien på fv.51

    Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

  • Flere politistillinger i Innlandet

    Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.