NRK Meny
Normal

Utålmodig styreleder vil ha sjukehus ved Mjøsbrua

Den nye styrelederen i Sykehuset Innlandet, Anne Enger, vil ha et nytt hovedsjukehus ved Mjøsbrua. Til manges overraskelse gikk hun ut med sitt personlige syn i dag.

Anne Enger, styreleder i Sykehuset Innlandet

Styreleder i Sykehuset Innlandet, Anne Enger, vil ha et nytt hovedsjukehus for Innlandet ved Mjøsbrua.

Foto: Erlend Moe

– At styrelederen konkluderer i forkant er mildt sagt overraskende, nær sagt sensasjonelt, sier Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg.

Men den tidligere statsråden og Senterparti-lederen ser ingen grunn til å vente med å offentliggjøre sin konklusjon. Etter bare to måneder som styreleder har hun gjort seg opp en mening om hvordan sjukehusstrukturen i Innlandet bør være i framtida.

Mjøsbrua

Hvilken side av Mjøsbrua det nye sjukehuset bør ligge på, vil ikke Anne Enger mene noe om nå.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jeg tillater meg å si at jeg håper det blir et hovedsykehus ved Mjøsbrua, sier Anne Enger.

Hun presiserer at det ikke er snakk om et storsjukehus, men et nytt hovedsjukehus. Flere av dagens sykehus mener hun kan beholdes i tillegg. På hvilken side av Mjøsbrua det nye sjukehuset bør ligge, vil hun ikke mene noe om nå.

Gjøvik-ordfører liker det ikke

Anne Enger la fram konklusjonen sin på en konferanse med ordførere og rådmenn i Oppland i dag. Det kom som en overraskelse på mange.

– Jeg har dristet meg til å komme med min personlige oppfatning, sier Anne Enger, og legger til at styret har vært utålmodige og har fått skjøvet fram prosessen en del.

Vil ta i mot flyktninger

Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg liker ikke styrelederen sitt utspill.

Foto: NRK

– At styrelederen konkluderer i forkant av prosessen er mildt sagt overraskende, nær sagt sensasjonelt, spør du meg, sier ordfører i Gjøvik, Bjørn Iddberg.

Han synes ikke noe om det, og peker på at man hele tiden har vært veldig nøye med å likestille alle alternativene i utredningsprosessen.

– Dette tar vekk noe av seriøsiteten i prosessen. Jeg føler meg mindre betrygget på at dette blir en god prosess nå, sier Bjørn Iddberg.

Vil verne om arbeidsplasser

Anne Enger vil ikke gå i detalj om hvordan hun ser for seg sjukehusstrukturen, men er opptatt av å beholde arbeidsplasser og tilbud i store deler av fylkene.

– Vi må se på muligheten for å densentralisere og bygge ut tilbudet rundt omkring, sammen med kommunene. Og selvfølgelig også bruke store deler av bygningsmassen og opprettholde arbeidsplassene der de er i dag, sier Anne Enger.

– Skal ikke slukke lysene

Hva hennes syn vil betyr for dagens sjukehus vil hun heller ikke gå mer detaljert inn på.

– Nå utredes det, og selv om vi ønsker at det skal gå fortere, så skal det gjøres skikkelig. Men jeg tenker nok at man ikke skal slukke lysene, sier Anne Enger.

Med det mener hun at det bør bli aktivitet ved dagens sjukehus og medisinske sentre, for eksempel i form av helsehus eller sengeavdelinger.

– Men vi må fordele funksjonene bedre på de sykehusene vi har, så man unngår så kostnadskrevende vaktordninger som det er i dag, sier Anne Enger.