Krisa i Europa skaper usikkerhet for treindustrien

Den solide økonomien i Norge er foreløpig redningen for den store treindustrien i Hedmark og Oppland. Men både i Moelvenkonsenet og ved Hunton på Gjøvik skaper krisa i Europa likevel usikkerhet.

Video Treindustri

Treindustrien gjøvik og moelv

Jens Andersen

Jens Andersen

Foto: Geir Randby / NRK
Bjarne Hønningstad

Bjarne Hønningstad

Foto: Geir Randby / NRK

Selv om det er krise ute i Europa skaper det ennå ikke problemer for den tradisjonsrike bedriften Hunton på Gjøvik.

– Foreløpig så ser vi at norge er lite berørt. Det er gode utsikter for Norge første halvår. Vi er litt mer skeptisk på utenlandsmarkedet, eksportmarkedet, sier fabrikksjef Jens Andersen.

Nær halvparten av det som blir laget her eksporteres nemlig til utlandet. Derfor skaper den europeiske gjeldskrisa også bekymring på Gjøvik:

– Europa er et usikkerhetsmoment ja. Vi ser også på de andre landene litt lenger sør, midtøsten og fjernøsten, som også kan bli påvirket av finanskrisen her i Europa, sier han.

Kostnadsbevisste

Jens Andersen mener de er godt rustet selv om den økonomiske krisen hardner til:

– Vi har alltid vært kostnadsbevisste. I fjor investerte vi 20 millioner kroner i fabrikken. Vi er forberedt på trangere tider, sier Andersen.

Også bekymring på Moelvven

Fortsatt går det så flisa fyker også på den andre sida av Mjøsa, hos Moelven Industrier. Men også her vil året som kommer bli preget av krefter langt unna Moelven:

– Når det gjelder eksportmarkedet i Europa så kommer det til å bli på et lavt nivå i hvertfall et halvår. Når det gjelder hjemmemarkedet, altså Skandinavia, så er vi optimistiske og har planlagt god aktivitet i 2012, sier Bjarne Hønningsstad som er divisjonssjef i Moelven Wood.