NRK Meny
Normal

Uro i «bunads-Høyre»

Det er uro i flere lokallag i Høyre i Oppland etter vrakingen av partiets mangeårige toppkandidat, og flere melder seg nå ut av partiet. Utkantdistriktene føler seg skviset.

Jørand Ødegard Lunde hjemme i Vang i Valdres med fjell i bakgrunnen

VRAKET: Valdrisen Jørand Ødegård Lunde ble vraket som fylkesordførerkandidat på Oppland Høyres nominasjonsmøte i helga. Flere politikere melder seg ut av partiet i protest mot prosessen og det de oppfatter som en skvising av utkantenes representanter.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Jeg har sjelden fått så mange tilbakemeldinger som jeg har fått dette siste døgnet. Det gir meg styrke, sier Jørand Ødegård Lunde.

Høyre-politikeren fra Vang i Valdres har vært gruppeleder for Oppland Høyre de siste sju årene, og er vararepresentant på Stortinget. Hun valgte i går å trekke seg helt ut av Oppland Høyre etter å ha blitt vraket som fylkesordførerkandidat og fortsetter som uavhengig kandidat.

I Gudbrandsdalen og Valdres er reaksjonene kraftige på det flere opplever som en uryddig nominasjonsprosess. Høyrefolk i utkantdistriktene i fylket, ofte kalt «bunads-Høyre», føler seg skviset.

– Det er en ukultur i partiet

Aud Reidun Øien fra Dovre i Gudbrandsdalen har representert Høyre både i kommunestyret og i fylkestinget i Oppland. Nå har hun fått nok og melder seg ut.

– Jeg vet hvilken god jobb Jørand Ødegård Lunde har gjort. Det er synd det skal bli slik. Det er en ukultur i partiet, og jeg har bestemt meg for å melde meg ut av Høyre, sier hun.

Hun mener geografiske drakamper er mer regelen enn unntaket i Oppland Høyre.

– Det har vært en drakamp mellom Vestoppland og Gudbrandsdal i mange år, for å si det som det er. Det har jeg også merket, selv om det er mange som har hatt det verre enn meg. Vi som sitter i utkanten har følt på denne ukulturen, sier hun.

– Partiet har ødelagt grunnmuren

Kåre B. Hansen

MELDTE SEG UT: Kåre B.Hansen i Sel er en av flere som har meldt seg ut av partiet. Han har vært kommunestyrerepresentant i 16 år.

Foto: Sel kommune

I Sel har partilederen, Richard Høiberg, trukket seg som kandidat til kommunevalget neste år. Han sier til avisa GD at han heller ikke vil bidra med å få lista på plass. Høiberg sier til avisa at det er usikkert om det i det hele tatt blir Høyre-liste i Sel ved valget neste år.

En annen framtredende Høyre-politiker i kommunen, Kåre B. Hansen, har meldt seg ut av partiet etter nominasjonsbråket i helga. Han har sittet i kommunestyret i Sel i 16 år.

– Det ville forundre meg hvis Høyre gjør et godt valg i Gudbrandsdalen neste år. Partiet har ødelagt grunnmuren, sier Hansen til NRK.

– Det er ikke uvanlig at det er kamp om sentrale plasser, men det er måten det har foregått på som jeg reagerer på. Det tror jeg også velgerne har fått med seg, sier den mangeårige Høyre-politikeren.

På møtet i helga trakk også en annen gudbrandsdøl, Hanne Velure fra Lesja, seg fra sin sjetteplass på lista i sympati med Jørand Ødegård Lunde og i protest mot den geografiske fordelingen av kandidater.

Flere Høyre-politikere NRK har vært i kontakt med reagerer kraftig på det som har skjedd. Ifølge Hansen kan det komme flere utmeldinger den nærmeste tida.

Fylkeslederen vil besøke dalstrøkene

Svein Håvar Korshavn

OVERRASKET: Svein Håvar Korshavn er skuffa og overraska over uroen i partiet.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Leder i Oppland Høyre, Svein Håvar Korshavn, sier de har fulgt alle partiets retningslinjer i nominasjonen. Han sier det er synd og overraskende at partiet opplever denne uroen.

– Jeg er overraska over utfallet nominasjonen fikk. Jeg synes det er synd at Jørand velger en slik måte å gå ut på, sier fylkeslederen.

Han sier de mandag kveld har fått fire utmeldinger, og benekter at det er opprør i partiet. Han mener også at partilederen i Sel, Richard Høiberg, allerede hadde varslet at han ikke var kandidat før denne saken kom opp.

Han tror ikke saken vil ramme partiets oppslutning ved valget neste høst.

– Nominasjonsprosesser er alltid tøffe når de står på. Vi går til valg som et samla parti og jeg er ikke bekymra for Høyres framtid i Oppland, sier Korshavn.

– Hva gjør dere sentralt i Oppland Høyre for å roe ned denne saken?

– Vi har dialog med en del av våre medlemmer, og vil nok legge ekstra vekt på å reise til årsmøtene i våre lokallag i Gudbrandsdalen og Valdres, sier lederen i Oppland Høyre.

Her kan du se Østnyttreportasjen om saken:

Kari-Anne Jønnes fra Brandbu vant kampen om førsteplassen på valglista til Oppland Høyre med 38 mot 29 stemmer

Opplevde det som brist i tilliten

Det var i slutten av oktober i år det ble kjent at nominasjonskomiteen, ledet av Anne Hagen Grimsrud fra Gran Høyre, vraket Jørand Ødegård Lunde som partiets kandidat som fylkesordfører til fordel for Kari-Anne Jønnes fra Gran på Hadeland. Det til tross for at flertallet av lokallagene ville ha Lunde på første plass.

– Siden de har satt meg på andreplass på lista oppfatter jeg ikke det som noen mistillit, sa Jørand Ødegård Lunde den gang til NRK.

Søndag ble det kampvotering under nominasjonsmøtet, som ble avholdt på Honne på Biri. 38 av 67 delegater stemte for nominasjonskomiteens forlag. Dermed ble Jønnes den nye fylkesordførerkandidaten for Oppland Høyre i 2015.

Samtidig fikk Lunde det hun mener er signaler om at noen hadde jobbet aktivt for å flytte henne ned til andreplassen. Det fikk henne til å skifte holdning.

– Jeg opplever det som en stor brist i tilliten, så da ble det umulig for meg å fortsette som gruppeleder og som en representant i en gruppe hvor sterke krefter ønsket å få meg fjernet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Northug langt bak

    Petter Northug kom i mål 1.27 bak Anders Gløersen på 15 kilometer fri teknikk i sesongdebuten på Gålå fredag. Førebels ligg Northug på ein 8.plass.

  • Alf Prøysens ærespris til Myhre

    Alf Prøysens ærespris blei i går tildelt visesongaren Lars Martin Myhre. Juryen grunngjev tildelinga med at Myhre er ein av dei verkeleg berande bjelkane i norsk musikkliv gjennom snart 50 år.

    Om Prøysen hadde vore i bransjen i dag hadde Myhre og Prøysen truleg samarbeidd for lenge sidan, heiter det i grunngjevinga til juryen.