Hopp til innhold

Testet kopi av urgammel løssnø-ski

I dag ble en kopi av den 1300 år gamle skien som smeltet fram fra isen i Reinheimen nasjonalpark testet.

En av verdens eldste ski med intakte bindinger ble funnet i høst. Vi ble med da de ble testet.

TEST: De rekonstruerte skiene ble testet i snøværet på Øyerfjellet. Ifølge ski-testeren har den 1300 år gamle skien mange likheter med dagens løssnøski.

– Jeg er litt spent på føret, men dette tror jeg blir artig.

I snøværet på Øyerfjellet spente skikjører Dag Inge Bakke på seg kopiene av den gamle skien som ble funnet i Lesja. Skien som smeltet fra isen i Reinheimen i Lesja kommune var uvanlig godt bevart. Derfor gir den grunnlag for god testing.

– Det er den eneste hele skien med binding fra Norges forhistorie. Binding, innfesting og ski sier mye om bruksegenskapene. Så her har man for første gang mulighet for å teste hvordan det ble gått på ski før vikingtiden, sier fylkesarkeolog i Oppland, Espen Finstad.

Flere likheter

Finstad mener både funnet av de brede treskiene og det at de nå testes, er viktig for landet vårt. Skien som ble funnet i høst er den eneste fra norsk forhistorie som er funnet med bindingen intakt. På verdensbasis er det kun funnet én eldre ski med bevart binding.

– Norge er en skinasjon. Det å få kunnskap om skihistorie er interessant for mange. Og vi ser at det faktisk er likheter mellom disse brede skiene og ski vi i dag bruker til for eksempel puddersnøkjøring.

Selv om mye er likt, påpekte skikjører Bakke flere utfordringer ved skiene han testet. De er laget av hel bjørk og har bindinger som gjør at foten sitter svært løst.

– Den største utfordringen er nok at man ikke får de skiene her på kant. Disse må man bare ligge og surfe med.

Utfordrende

Skimaker Kjell Berntsen har stått for rekonstruksjonen av skiene, og forteller at det har vært utfordrende å lage kopien.

– Det har vært spesielt vanskelig å finne den rette formen. Spesielt på tuppen og nedover var skien veldig ødelagt, så der måtte vi prøve å tenke oss hvordan det hadde sett ut. Vi måtte improvisere litt, men jeg tror vi har kommet ganske nærme originalen.

Flere saker fra Innlandet