Urd herjer – nå kommer ekstremværet også til Innlandet

Tidlig mandag kveld er det Vestlandet som opplever ekstremværet Urd sterkest, men uværet kommer til Hedmark og Oppland. – Det kan bli full storm, sier statsmeteorolog John Smits.

Stormen Urd i Florø

VESTLANDSHERJING: Stormen Urd herjer langs hele Vestlandet, som dette bildet fra Florø viser. Men også Innlandet vil få 'besøk' av sterke vindkast og det kan bli storm flere steder.

Foto: Bård Siem / NRK

Ekstremværet Urd herjer Vestlandet mandag kveld, og Statens vegvesen oppfordrer folk om å holde seg innendørs, med mindre det står om liv og død.

Sakte, men sikkert forflytter uværet og lavtrykket seg østover, sier statsmeteorolog John Smits.

– Vi venter utover kvelden, og særlig natta, mye vind fra nordvest. Det kommer først til Oppland og brer seg til Hedmark etter hvert. Den sterkeste vinden får vi i fjellområdene, men også i lavlandet blir det ganske sterke vindkast.

Kan bli full storm

Og han advarer mot storm flere steder.

– I høyfjellet utsatte steder snakker vi om storm styrke på vinden, det kan også bli full storm, sier Smits.

I Jotunheimen er allerede kommet i storm styrke i Jotunheimen.

– På målestasjonen i Juvass har man hatt vindkast på 42,5 meter per sekund. Gjennomsnittlig vind har i ettermiddag vært 29,5 m/s, det tilsvarer sterk storm, sier Smits.

NB: Vi tar gjerne mot bilder og videoer hvis det er uvær der du befinner deg! Send til ho@nrk.no eller 03030.

– Samtlige fjelloverganger kan bli stengt

Venabygdsfjellet ble stengt for trafikk klokken 17.30 mandag. Smits sier at det er sannsynlig at samtlige fjelloverganger blir stengt.

– Det er ventet at Dovrefjell også vil stenges i løpet av kvelden, det kan skje på kort varsel. På Filefjell er det kolonnekjøring, og eneste sted man kan komme seg mellom øst- og vestlandet akkurat nå. Men også der kan det bli stengt.

– Jeg kan bekrefte at vegen kan bli stengt over Dovrefjell på kort varsel. Vi ber folk om å følge oppdateringene våre nøye, sier Tale Eikeseth, trafikkoperatør i Statens vegvesen.

Også hun påpeker at uværet nok ikke har nådd toppen akkurat i dette området.

Fylkesberedskapssjef i Oppland, Asbjørn Lund, forsikrer om at man følger nøye med på værsituasjonen.

– Vi vet at når det blir kastevind så kan man vente seg strømbrudd, trefall og andre scenarioer. Men alle kommuner og viktige aktører er varslet om situasjonen, og vi vil bli fortløpende oppdatert hvis uværet rammer området vårt hardt.