NRK Meny
Normal

UP: – Det er fri flyt, for å si det sånn

Råkjøringen på riksvei 3 gjennom Østerdalen og på E6 gjennom Gudbrandsdalen vil ingen ende ta. I sommer beslagla UP 173 førerkort. Det er en økning på 30 prosent fra i fjor.

Fartskontroll i Saglandsbakken av UP

Antallet fartssyndere øker og politiet er bekymret over kjøremønsteret på hovedfartsårene i Hedmark og Oppland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Når det gjelder fart ser vi tendensen til at det er fri flyt. Vi har merket at det kjøres skarpere på sommeren i hele UP-distriktet.

Det sier distriktsleder Stein Olaf Røberg i politidistriktene Innlandet og Øst.

Han tror det skyldes at sommeren byr på bare og tørre veger, og at mange kjører andre steder enn de pleier og bryter de vanlige mønstrene sine.

– Vi er ikke fornøyd med at vi avslører veldig mange i høye hastigheter og også veldig mange bilister som kjører med rus, sier Røberg.

Stein-Olaf Røberg

Distriktsjef i UP i politidistriktene Innlandet og Øst, Stein-Olaf Røberg er ikke fornøyd med at de tar flere førerkort enn noen gang.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Folk som bor langs rv 3 klager

I juni og juli i år beslagla UP enda flere førerkort enn i de samme to månedene i fjor i Hedmark og Oppland.

I Hedmark og Oppland er det riksvei 3 gjennom Østerdalen og E6 gjennom Gudbrandsdalen som utmerker seg med mye råkjøring.

Elgkunst på riksvei 3

Veldig mange kjører alt for fort på riksvei 3 gjennom Østerdalen.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Riksvei 3 utmerker seg på en veldig negativ måte, nok en gang. Vi har hatt litt ekstra fokus på rv 3 og har dessverre anmeldt mange bilister og beslaglagt mange førerkort, sier Stein Olaf Røberg.

Hvor mange råkjørere som blir tatt i løpet av to sommermåneder kan være litt tilfeldig, men økningen er merkbar.

– Vi har fått mange klager fra andre bilister og fastboende, spesielt langs riksvei 3 i Østerdalen. Vi har mer enn nok å gjøre når vi er der, og det ser ikke ut til å bli noen bedring. Der vil vi nok fortsette med aksjoner utover høsten, sier Råberg.

Flere kjører veldig fort

På landsbasis har UP har kontrollet 75.088 bilister i juni og juli i sommer. Dette er resultatet:

 • Anmeldte: 2.273 (1.944 i fjor).
 • Forenklede forelegg: 15.797 (15.072 i fjor).
 • Førerkortbeslag, fart: 1.166 (1.120 i fjor).
 • Andre fartsovertredelser: 14.682 (13.985 i fjor).
 • Førerkortbeslag, ruspåvirket: 191 (151 i fjor).
 • Førerkortbeslag, atferd/annet: 68 (82 i fjor).

Kunne tatt flere ruskjørere

Med nytt utstyr klarer også politiet å ta flere bilister som kjører i ruset tilstand. Med en såkalt drugtester testes spyttet og gir utslag på mange stoffer, ikke bare alkohol.

– Med disse testene har vi avslørt mange, men vi skulle gjerne tatt flere, for vi vet at det er veldig mange som kjører i påvirket tilstand daglig, sier UP-lederen i Innlandet og Øst, Stein Olaf Røberg.

Når det gjelder andre forseelser så er det ulovlig bruk av mobiltelefonen som topper lista. I følge Røberg både ringer, melder og googler folk mens de kjører.

– Det er noe vi vet fører til uoppmerksomhet og ulykker, sier han.

Les også:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.