Hopp til innhold

Unikt salmebokfunn på Toten

– Det er gøy når man finner sitt eget gull, sier musiker Øyonn Groven Myhren. Hun fant en samling nedtegnede salmemelodier fra Toten fra 1779.

Salmefunn 2

SALMESKATT: Folkemusikeren Øyonn Groven Myhren har dratt fram i lyset en gammel og glemt samling med salmer fra Toten. Nå spiller hun inn et album med de gamle melodiene.

Foto: Jorun Vang / NRK

De 70 salmene er håndskrevet av Ole Henriksen fra garden Rognstad i Østre Toten. Dette er de første sporene av folkemusikk fra området som noen gang er funnet.

Salmefunn

HVITE HANSKER: Forskningsbibliotekar Anne Jorunn Kydland ved Nasjonalbiblioteket tør ikke annet enn å bruke hansker når hun tar i koralboka fra 1779. Øyonn Groven Myhren til høyre.

Foto: Jorun Vang / NRK

Folkemusikeren kom over den glemte koralboka da hun og kollegaen Lars Henrik Johansen lette etter nytt stoff å jobbe med.

– Det er helt unikt, det er så unikt at jeg må sitte her med hvite hansker. Det er en skatt, sier Anne Jorunn Kydland, musikkhistoriker og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.

Salmeboka ble funnet i Nasjonalbibliotekets arkiv. Musiker Øyonn Groven Rognstad trodde først at samlinga var dansk, men fant raskt ut at boka var en lokal skatt.

Folkelig musikk fra 1700-tallet

I arbeidet med musikken har Groven Myhren blitt glad i klangene fra gardeieren på Toten.

– Jeg ble fascinert av musikken på grunn av enkeltheten og naiviteten. En ser at det ikke er et menneske som er høyskolert som har skrevet dem, og slik sett speiler kanskje musikken hvordan folk flest hørte musikk på den tiden.

– Og flere av melodiene er ganske originale, legger hun til.

Hør to av salmene fra samlinga:

Sammen med cembalisten Lars Henrik Johansen har hun spilt inn flere av salmene for å gi dem ut på en jule-CD. De har brukt flere 1700-tallsinstrumenter i innspillingen.

– Dette er fantastisk, vi prøver å få det til å funke som musikk og få folk til å skjønne hvor fint det er, sier Groven Myhren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Verdifullt for å forstå musikktradisjonene

Salmefunn 3

SPEILER FOLKET: Salmene er folkelige og speiler hva slags musikk folk flest hørte på, sier Myhren.

Foto: Jorun Vang / NRK

Ole Henriksen hadde et orgelverksted hjemme på Rognstad, ettersom tre av brødrene var organister. Ifølge Anne Jorunn Kydland ble salmene framført i Balke kirke i Østre Toten.

Salmeskatt 4

STUDERER SALMENE: Øyonn Groven Myhren studerer notene sammen med Anne Jorunn Kydland ved Nasjonalbiblioteket.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Koralbøkene som organistene laget selv og brukte lokalt er verdifulle fordi du får fram det personlige preget. Bøkene kan speile den muntlige tradisjonen som har vært rundt i Norge, sier hun.

Det ligger mange slike koralbøker på ulike steder i landet. Forskningsbibliotekaren er glad for å ha fått boka fra Toten.

– Nå legger vi dem i klimaregulert rom slik at de skal kunne holde i århundrer framover, og dessuten digitaliserer vi slik at det blir tilgjengelig for alle, sier Anne Jorunn Kydland.

– Akkurat som julaften

Stein Villa

INTERESSERT: Stein Villa med folkemusikk fra Vardal, som han reiser rundt og lærer bort til barneskoleelever i nærområdet.

Foto: Jorun Vang / NRK

Stein Villa ved Folkemusikkarkivet i Vestoppland forteller at de har mye folkemusikk som er bevart i bygdene rundt Gjøvik, men ingenting fra Toten.

– At det nå er funnet folkemusikk fra Toten vil gi en helt ny innsikt i hvordan kulturen var, sier Villa.

Han forteller at funnet er svært stort.

– Dette er akkurat som julaften, mener Villa.

Flere saker fra Innlandet