NRK Meny
Normal

Unike utgravinger på Seberg gård

Det graves på harde livet på Seberg gård i Ringsaker. Fem graver fra tida før 150 år f.Kr og fram til 400 år e.Kr. er funnet i et kalksteinsbrudd på gården.

Utgraving på Seberg

Utgravingene på Seberg gård skal etter planen være ferdige om tre uker.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Grunneier Bjørn Magne Norrøne, ville starte opp et kalksteinsbrudd på Seberg gård i Ringsaker. Han søkte Hedmark fylkeskommunen, men siden det tidligere er gjort flere arkeologiske funn i området ville de først undersøke om det fantes skatter i den kalkholdige jorda.

Fant fem graver

1 million kroner ble bevilget fra fylkeskommunen , og 400.000 fra Riksantikvaren.

Etter laserskanning av området ble det satt i gang utgravinger og fem graver fra tida mellom 150 år f.Kr og 400 år e.Kr. ble funnet.

– Dette betyr noe for identiteten til folk i Ringsaker – vi får vite mer om vår egen historie, sier fylkesråd Christian Haugen.

Til nå er det funnet 100 gjenstander i gravene på Seberg gård. Det dreier seg blant annet om pilspisser, beinrester fra mennesker og dyr, kniver og til og med en kam.

Ut fra funnene mener arkeologene at det er velstående mennesker som har blitt gravlagt der.

(Saken fortsetter under bildet)

Utgraving på Seberg2

Til nå er det funnet 100 bevarte gjenstander i den kalkholdige jorda på Seberg.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Unike funn

Ifølge forsker Jostein Bergstøl fra Norsk kulturhistorisk museum er funnene på Seberg unike.

– På grunn av den kalkholdige jorda har gjenstandene holdt seg veldig godt gjennom 2000 år. Dette kommer til å bli et unikt felt for forskerne, sier han.

Gjenstandene som nå blir gravd ut vil bli samla på Norsk kulturhistorisk museum.

– Flere høvdinger enn meg

Utgravingene skal etter planen være ferdig om tre uker og grunneieren skal kunne starte opp kalksteinsbrudd i området neste år. Inntil da synes han bare det er moro at det blir funnet så mye historie på gården.

– Det er jo bare et bevis på at det har bodd store høvdinger her på gården før meg, sier Bjørn Magne Norrøne.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • – Tiltaltes må frifinnes

    – Mannen som er tiltalt for en overfallsvoldtekt bør frifinnes, sier hans forsvarer Nils Christian Nordhus. Mannen er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i Trysil i mars i år, men har hele tiden nektet straffskyld.

  • Ber om erstatning for fornærmet

    Bistandsadvokat Eva Frivold mener at mannen som er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i Trysil, bør betale henne mellom 175 000–200 000 kroner. Årsaken er lengde på den angivelige voldtekten som, ifølge kvinnen, skal ha vart i 60–90 minutter.

  • Vil ha fengsel for voldtektstiltalt

    Aktor la ned påstand om seks år fengsel for mannen som er tiltalt for en overfallsvoldtekt i Trysil i mars i år. Ifølge tiltalen skal mannen ha overfalt en kvinne på en parkeringsplass i Trysilfjellet og voldtatt henne. Han nekter straffskyld.