Hopp til innhold

Ferskvannslaksen tilbake etter 40 år

40 år har gått siden sist Vänerlaksen vandret fra Sverige til Norge for å gyte. Mange millioner er brukt for å realisere drømmen om å på nytt kunne dra sprellende laks opp fra den norske delen av vassdraget. Denne uka tas et stort skritt mot målet.

Vänerlaksen

Drømmen er at gyteklar laks igjen skal vandre fra Väneren i Sverige til Femund i Norge for å gyte.

Foto: Tore Qvenild

– Det er viktig å få Vänerlaksen tilbake til Norge, sier Tore Qvenild

Han er prosjektleder hos Fylkesmannen i Hedmark og har i tre år jobba fram mot det som skal skje denne uka. Tirsdag ankommer et parti rogn fra Vänerlaksen til Engerdal. Onsdag skal fiskeeggene legges ut på fire steder i Trysilelva og Varåa, i spesialkonstruerte klekkekasser.

– Det er snakk om en veldig spesiell bestand. Den lever hele livet i ferskvann og på 60-tallet var den nesten utryddet, sier Qvenild.

40 år siden forrige «gyteferd»

Lakseyngel, Vänerlaks

Håpet er at rogna som settes ut denne uka skal klekkes ut og vokse opp.

Foto: Tore Qvenild
Laksefiske, Vänerlaks

Her fiskes det laks på svensk side, med litt tålmodighet kan norske laksefiskere kanskje få oppleve det samme i Trysil og Engerdal.

Foto: Tore Qvenild

Det er over 40 år siden laksen vandret fra Väneren, gjennom Klarälven, opp Trysilelva og til Femund for å gyte. Kraftutbyggingen i vassdraget, hovedsakelig på svensk side, satte rett og slett en stopper for «gyteferden».

I 2010 ble et treårig prosjekt satt i gang for å på sikt gjøre det mulig å kunne fiske laks i vassdraget igjen.

– Det er lagt i rundt 25 millioner fra svensk side og ca. 7 millioner fra Norge, så det er satset mye på å få dette til. Men så er det også snakk om en viktig bestand i Nordens største vassdrag, sier Qvenild.

Prosjektet er også et såkalt InterReg-prosjekt, det vil si at det er finansiert fra EU.

– Må være tålmodige

Verden over snakkes det om at det finnes omkring ti bestander med slik ferskvanns-villaks. Tre av dem holder til i Norge.

– Men to av disse er noe småpuslete greier som vanlige folk ikke regner som laks. Vänerlaksen er skikkelig laks på opptil fem kilo, så det kan bli skikkelig alright fiske, sier Qvenild.

Han understreker imidlertid at ivrige laksefiskere nok må smøre seg med tålmodighet enda en stund.

– Å plante ut rogn og produsere lakseunger går ganske fort, men så må jo bestanden vokse opp og bli stor nok, så vi må være tålmodige, sier han.

Flere saker fra Innlandet