NRK Meny
Normal

Unik asteroide passerer jorda i morgen

Kl. 07.45 norsk tid torsdag 12. oktober kommer asteroiden som har fått navnet 2012 TC4 ekstremt nær Jorden. Den er trolig større enn asteroiden som gjorde store skader over Russland i 2014.

Asteroiden

NÆRME JORDA: Asteroiden kommer ekstremt nærme i astronomisk

Foto: NASA/JPL-Caltech

Dette er den første kjente asteroiden som har passert nærmere enn månen to ganger.

Asteroiden er estimert å være 10–30 meter stor. Den er dermed sannsynligvis større enn den ikke-varslede asteroiden som gjorde store skader over Chelyabinsk i Russland i februar 2014, den hadde en størrelse på 17–20 meter.

Skadene i Russland skyldtes glassplinter fra vinduer som følge av trykkbølgen fra eksplosjonen som hadde 26 til 33 ganger så mye energi som atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

– Vi har blitt mye bedre på å oppdage asteroider siden den gang. Man har trappet opp denne kompetansen enormt, sier vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Laster Giphy-innhold

Skyter forbi i 27 000 km/t

NASAs Earth defence-prosjekt våker nå intenst over asteroiden som passerer Jorden på torsdag i en fart av 27 000 km/t. Asteroiden stryker forbi Jorden på rundt 43 500 kilometers avstand.

– Asteroiden kommer ekstremt nær Jorden, bare 1/8 av avstanden Jorden – Månen. Den kan ikke ses av folk uten spesielt utstyr, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Les også: Asteroide kan treffe jorda om 19 år

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

MÅ FØLGE MED: Knut Jørgen Røed Ødegaard, her med kona Anne Mette Sannes, mener det er ekstremt viktig å skanne himmelrommet.

Foto: Privat

– Vi må passe på

Han mener vi kan lære av passeringen og at dette viser at vi må fortsette å følge godt med på verdensrommet fremover.

– Den vil ikke treffe vår klode, men hendelsen understreker hvor ekstremt viktig det er å skanne himmelrommet for å kartlegge disse objektene, sier Røed Ødegaard.

2012 TC4 observed (annotated)

REISER I STOR HASTIGHET: Asteroiden har en fart på 27 000 km/t.

Foto: ohainaut / ESO / ESA NEOCC / Olivier Hainaut (ESO), Marco Micheli (ESA) and Detlef Koschny (ESA)

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.