NRK Meny
Normal

Ingen uorganiserte tilbud til ungdom i Hamar

Mental helse og Unge Høyre kritiserer politikerne i Hamar for dårlig ungdomstilbud. Flere ungdomskontakter og ungdomshus er lagt ned, og de frykter at dette skal føre til blant annet rusproblemer.

Seaside i Hamar

Leder i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentson, utenfor den tidligere ungdomsklubben Seaside i Hamar.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Aftenpostens Si:D-sider forteller i dag leder i Hamar og omegn Unge Høyre, Lotte Gjørsvik, om sin bekymring for ungdommene i byen. Hun er redd for konsekvensene av at mange ungdommer ikke har noe sted å gå, eller noen å snakke med.

Leder i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, er enig med Gjørsvik. Han mener det var et stort feiltrinn å legge ned ungdomstilbudene.

– Da politikerne ville legge ned ungdomskontakten, sa jeg at det kom til å gå til helvete. Vi er på god vei, sier han.

Lotte Gjørsvik

Leder i Hamar og omegn Unge Høyre, Lotte Gjørsvik, er bekymret for ungdommene i byen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Seaside var gull verdt for meg

Det er nesten ikke igjen tilbud for ungdom som ikke er organisert innenfor kultur eller idrett. Ungdomsklubben Seaside ble nedlagt i desember, og ungdomskontakten i kommunen forsvant ved inngangen til 2012. Dette var for å spare penger.

– Uorganisert ungdom i Hamar har ikke noe sted å være i det hele tatt lenger. Det eneste stedet de kan være er UNO (en kafe for ungdom som drives av en kristen organisasjon, journ.anm.), men ikke alle føler de hører hjemme der, mener Lorentsson.

Han har selv kjent betydningen av å ha et sted å gå til, som ikke krever hverken påmelding eller å binde seg til et fast opplegg.

– Da jeg var nyinnflytta i Hamar og ikke hadde noen venner, var Seaside en velsignelse. Det var et sted å gå til hvor jeg fikk jeg venner og et nettverk. Det å ha Seaside holdt meg gående i perioder hvor ting var litt ekstra tungt, sier han.

Seaside

Adrian Lorentsson utenfor den nå nedlagte ungdomsklubben Seaside i Hamar.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Utfordrer byens politikere

Gjørsvik skriver i sitt innlegg i Aftenposten at hun kjenner mange som sliter, og som hadde hatt et behov for et tilbud.

– Når Hamar kommune prioriterer informasjonsbygg og stupetårn før disse ungdommene, blir jeg sint. Det er på tide å gi et løft til dem som virkelig trenger det. Etablering av lavterskeltilbud er dyrt, men nødvendig. Det motsatte alternativet kan vise seg å ha langt større kostnader på lengre sikt, skriver hun.

Hun mener at alle bør ha et sted å gå til når de trenger det. I Hamar synes hun det ikke holder med skolehelsetjenesten hvor helsesøster er til stede tirsdag, onsdag og torsdag.

– Hva hvis man trenger hjelp på mandag?

Uenig med ordføreren

Ordfører i Hamar, Morten Aspeli, sier at han er opptatt av at ungdom i Hamar skal ha det bra, og han mener at kommunen har et bredt tilbud til ungdom.

Morten Aspeli og Lotte Gjørsvik

Lotte Gjørsvik ønsker at ordfører i Hamar, Morten Aspeli, oppretter et lavterskeltilbud for ungdom.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Men jeg har jo stilt meg spørsmålet om vi har et godt nok lavterskeltilbud rettet mot ungdom. Og derfor er vi nå i gang med et samarbeid med politiet hvor vi skal være ute i gata og mer tilgjengelige for ungdommene, forteller Aspeli.

På den måten mener han også at de skal få samlet inn fakta og informasjon de trenger for å finne ut hva de skal gjøre videre.

– Jeg forstår at det er viktig med en møteplass. Men for eksempel er det ikke sikkert at det å ta tilbake ordningen med ungdomskontakten akkurat slik den var er den beste måten å bruke pengene på. Så vi er nødt til å få mer kunnskap om hvilke tjenester vi skal tilby.

Lorentsson er ikke fornøyd med ordførerens svar.

– Ungdommer som sliter trenger et sted å komme til og noen å prate med som de føler seg trygge på, ikke forbipasserende politi. Det spiller ikke så stor rolle hvor det er, bare døren er åpen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.

  • Trøbbel med polititelefon

    Politiet har problemer med sitt telefonnummer 02800. I Innlandet kan publikum ringe tlf. 62 53 90 00. Nødtelefonen 112 fungerer som den skal, melder politiet i Innlandet.