NRK Meny
Normal

Ungdommer tilstår at de lagde hakekorset

Fire gutter i 14- og 15-årsalderen skal ha tilstått at de brente et hakekors inn i asfalten utenfor en barnehage i Vågå.

Et hakekors er brent inn i asfalten utenfor en barnehage i Vågå.

POLITIANMELDTE SAKEN: Dette hakekorset utenfor Søre Grindstugu barnehage i Vågå har ført til mange reaksjoner, og ordfører Iselin Jonassen politianmeldte forholdet forrige uke.

Foto: Privat

Det er avisa GD som melder om dette tirsdag.

Saken om hakekorset ved Søre Grindstugu barnehage i Vågå har ført til stort engasjement og rørt ved manges følelser. Flere hundre personer møtte fram da alle de politiske partiene i Vågå inviterte til fakkeltog mot rasisme søndag kveld. Nå forteller politiet at de altså har oppklart saken.

– Vi har hatt inne fire ungdommer i alderen 14 og 15 år som erkjente å ha tegnet dette hakekorset. De har brukt bensin som de har tent på for å lage det, opplyser sier politibetjent Rolv Mallaug til NRK.

– Ikke rasistisk motivert

Ungdommene har sagt til politiet at det som skjedde ikke var rasistisk motivert.

– Det de har sagt til oss, er at dette er noe som skjedde der og da. De hadde ikke tenkt over det på forhånd. De sier også at det var et symbol som dukket opp der og da, og at det ikke er rasistisk motivert, opplyser Mallaug.

To av ungdommene er over den kriminelle lavalder på 15 år. Nå er det opp til en jurist å vurdere om det blir noen videre straffereaksjon mot dem.

Oppfordret til voldtekt

Iselin Jonassen

IKKE TRIVELIG: At det tegnes et hakekors rett utenfor en barnehage, er ikke noe trivelig syn, sa Jonassen til NRK sist uke. (Arkivfoto.)

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Ordføreren i Vågå, Iselin Jonassen valgte sist uke å politianmeldte forholdet.

– Vi skal være et mangfoldig samfunn åpent for alle typer meninger. Men at det tegnes et hakekors rett utenfor en barnehage, er ikke noe trivelig syn, sa Jonassen til NRK.

Ordføreren valgte også å anmeldte en ytring som en person hadde skrevet å sosiale medier der det ble oppfordret til voldtekt av AP-kvinner. Slik lød meldingen:

«ap kvinnene og damer som stemmer ap kunne godt stått på en liste hvor de var lov å voldta siden de skal absolutt hjelpe og dra alle flyktninger hit til landet i stedet for mange 100 000 kr tusener i rettssaker lovsaker og kjennelse i retten ureturnerbar til sitt hjemland som blir begått av ikke europeiske menn som de skriver nå så fint i media.

Dagbladet har skrevet om rasisme og hatytringer i Gudbrandsdalen.

Redaktør Kristian Skullerud i GD skrev en engasjert kommentar om saken.