Ungdommen åpner Festspillene

I dag åpner Festspillene i Elverum. Tradisjonelt spiller Ungdomssymfonikerne med landets mest talentfulle ungdomsmusikere. En av dem er Torunn Johanna Uglem Falnes fra Vestfold.

Torunn Johanna Uglem Falnes, Vestfold

Torunn Johanna Uglem Falnes (24) fra Vestfold har spilt bratsj fra hun var ti år.

Foto: Stein S. Eide / NRK


Rundt 90 av landets mest talentfulle ungdomsmusikere er for tida samlet til kurs på Elverum Folkehøgskole. I dag åpner de 39. Festspillene i Elverum med konsert i Terningen Arena.

I 11 dager skal mer enn 200 musikere spille et 40-talls konserter på 25 konsertsteder i ni kommuner i Hedmark.

Ungdommen først og sist

Ungdomsymfoniker Torunn Johanna Uglem Falnes 24 år fra Vestfold har spilt bratsj fra hun var ti år. I vår var hun ferdig med Bachelor ved Musikkhøgskolen i Oslo, og til høsten starter hun på master i Amsterdam. Nå er hun på kurs i Elverum.

– Jeg er her fordi jeg elsker å spille i orkester. Det er gøy å spille så mye fin musikk og være sammen med gode venner i flere uker. Det er en god måte å bruke sommeren på.

Festspillene Elverum

Helt siden Festspillene i Elverum startet i 1974 har Norges Nasjonale Ungdomsorkester vært selve kjernen i festspillene. De spiller alltid både på åpningskonserten og avslutningskonserten.

– Det betyr egentlig alt for ungdomssymfonikerne. Grunnen til vår eksistens er at vi har vært her hver sommer i nesten 40 år, sier Torunn Johanna.

– Musikk resten av livet


Claire Farr som er leder for ungdomssymfonikerne sier de nesten 100 musikkstudentene fra 18 til 28 år utgjør kremen av norske ungdomsmusikere.

Dette er ungdom som vil drive med musikk som yrke resten av livet sitt, slår Torunn Johanna fast.

Bratsjen hennes som er laget i Italia i 1946, kjøpte hun i Trondheim for ti år siden for 45 000 kroner.
– Egentlig ganske billig, men har ganske fin lyd.smiler hun.

Ungdomssymfonikerne er displinerte. Alle er på plass i god tid i Terningen Arena før den spanske dirigenten Joseph Caballé-Domenech kommer , sier good morning og hever taktstokken.

På programmet står Mozarts Fiolinkonsert nr. 4 i D-dur med Henning Kraggerud som solist.