Hopp til innhold

Ungdom stemmes ut av russebusser

Ved Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger må skolen inn med hjelpeapparatet på grunn av utestengning fra russebusser.

Russetreff i Kongeparken på Ålgård, 2015

IKKE MED: Mange har mye moro med russebusser, men andre stenges ute og blir ikke med. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Bussene gir prestisje og skaper fellesskap. Det er ofte et prosjekt som går over flere år for dem som er med.

– Vi har bussjef, nestsjef, dugnadssjef, økonomisjef og innkjøpssjef, forteller Marte Aasvangen og Michelle Seigerud. De går andre året på Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger. Og sjøl om de ikke er russ før til neste år, har de planlagt russebuss i et par år allerede.

– Det var egentlig ikke buss som var fokus, men at vi er en gjeng som har kjent hverandre siden barndommen; da ble det naturlig å lage en russebuss, sier de.

Planlagt russebuss lenge

GLEDER SEG: Marte Aasvangen og Michelle Seigerud planlegger neste års russebuss allerede nå.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Stemmes ut

Men det er ikke alltid det går like greit når vennegjengen skal samle seg om en russebuss. Noen faller utenfor. For dem kan det bli vondt og vanskelig. Flere får så store problemer at skoleledelsen må hjelpe til, forteller rektor Hege Nordgaard ved Øvrebyen videregående skole.

– For noen kan det være at det er gjort avtale helt fra ungdomsskolen om russebuss, men så begynner de her, og det blir andre vennegjenger og konstellasjoner. Og så blir det stemt ut, sier hun.

Nordgaard kjenner til ungdommer som føler seg mobbet og skviset ut fordi de ikke har fått nok stemmer av de andre til å bli med på en buss.

Det er litt rart å avslutte 13 års felles skolegang og så er det en ikke ubetydelig del som føler seg ekskludert.

Brede Skogbakken, elev- og lærlingombud i Hedmark

Ved andre skoler finnes det også eksempler på at de som vil være med, må gjøre audition. Prøvetid med utstemming finnes det også eksempler på. Følelsen av å ikke være populær nok eller god nok, kan være vanskelig, sier rektoren:

-– Vi tar alle disse sakene på alvor, sier rektor. Alle har rett til et godt skolemiljø. I noen tilfelle kan skolebytte være løsningen, sier hun.

Russebusser fungerer som mobbing

REKTOR: Hege Nordgaard på Øvrebyen videregående skole ser at russebusser ekskluderer mange.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Større problem enn vi tror

Rektoren tror at problemet kan være større enn de sakene hun har fått høre om.

– Jeg tror det er elever som ikke går videre med at de ikke er stemt inn på en buss. Men det er klart det er like vondt sjøl om de holder det for seg sjøl, sier hun.

Brede Skogbakken som er elev- og lærlingombud i Hedmark er kjent med problemene.

– Det er litt rart å avslutte 13 års felles skolegang og så er det en ikke ubetydelig del som føler seg ekskludert, sier han.

Slik har gjengen bak bussen Tempus Narrabo det ikke, sier de. Men samarbeidet og jobbet rundt bussen er en stor del av livet til Marte, Mitchelle og resten av gjengen deres akkurat nå:

– Vi geder oss veldig til å vise fram det vi har planlagt sier jentene.

Flere saker fra Innlandet