NRK Meny
Normal

Ungdom innrømmer at de sløser

ELVERUM (NRK): En av tre unge mellom 18 og 20 år i Hedmark og Oppland sier at de sløser med penger. Sløsefavorittene er mat, klær, sko og fornøyelser.

Paula (18) og Nora (17)

JOBBER: Paula (18) og Nora (17) både sparer og bruker. De jobber ved siden av skolen og i sommerferiene.

Foto: Kristian Rostad

– Vi bruker penger på fest. Og på klær og mat, sier Paula og Nora. De er 17 og 18 år gamle og sitter på et kjøpesenter i Elverum og spiser lunsj. De tror begge at de bruker et par tusen kroner i måneden på rent forbruk.

På oppdrag fra Sparebanken Hedmark har Sentio Research spurt 700 unge i alderen 18 til 34 år i Hedmark og Oppland om deres forhold til egen økonomi.

Undersøkelsen viser at det er de yngste som sløser mest. Nesten hver tredje mellom 18 og 20 år svarer at de sløser ofte.

Dette er hva pengene oftest går til:

 • Mat og drikke: 49 prosent.
 • Klær og sko: 34 prosent.
 • Uteliv og fornøyelser: 28 prosent.

Forskjell på jenter og gutter

Jentene sløser mest på klær og sko, mens guttene sløser mest på fornøyelser. Gutta bruker mer penger enn jentene på forbrukerelektronikk og bil, båt og motorsykkel.

– Det er greit å unne seg å ha det litt godt, men det er ikke dumt å ha en bevisst tanke rundt forbruket heller, sier regionbanksjef Jan Sævig.

Og totalt sett sier nesten halvparten av de spurte, at de sjelden sløser med penger.

 • 46 prosent sier de sjelden eller svært sjelden sløser med penger.
 • 32 prosent sier de sløser av og til.
 • 21 prosent sier de sløser nokså ofte, svært ofte eller hele tiden.

Paula og Nora både sparer og bruker. De jobber ved siden av skolen og i sommerferien. På den måten har de litt penger å bruke. Men begge sparer til førerkort, så lønna går først og fremst til det.

Lærer seg å spare med årene

For de unge er også opptatt av å spare. Ni av ti oppgir at de sparer, og sparingen øker med alder, utdanning og inntekt.

Sparebanken Hedmark, som har bestillt undersøkelsen, vil at de unge skal spare lurt.

– Vi ser at mange unge ikke utnytter mulighetene i BSU-ordningen (Boligsparing for Ungdom) fordi de ikke sparer full kvote og de tar ut pengene for tidlig, sier regionbanksjef i Sør-Østerdal Jan Sævig.

Der er Nora og Paula midt i målgruppa. De sparer, men ikke i BSU. De har liksom ikke fått ordna med det, ennå.

Stoler mest på foreldrene

Sentio har også spurt de unge hvem de søker økonomiske råd hos. Og der står foreldrene sterkt.

 • 41 prosent mener foreldrene gir de beste rådene.
 • 23 prosent mener banken gir de beste rådene.
 • 15 prosent svarer venner/bekjente/kollegaer.
 • 11 prosent svarer media/aviser/magasiner.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ung mann kjørte uten førerkort

  Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

 • Øyertunellen stengt

  E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.

 • Kjørte i tunnelvegg

  En mann i 50-åra kjørte lørdag kveld inn i en tunnelvegg langs riksvei 25 på Strynefjellet. Mannen blir nå anmeldt etter at politiet oppdaget at han kjørte med promille. Føreren kom uskadd fra hendelsen, skriver politiet i Innlandet på Twitter.