Ungdom daglig innblandet i trafikkuhell i Hedmark

Tre til fire ungdommer under 25 år er daglig innblandet i trafikkuhell med bil i Hedmark. Nå setter Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) og Gjensidige fokus på ledsagerens rolle ved øvelseskjøring.

Cecilie Ditlev-Simonsen Torgeir Abusdal

FOKUS PÅ LEDSAGEREN: Konserndirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i Gjensidige og adm. direktør i ATL, Torgeir Abusdal mener ledsageren spiller en viktig rolle ved øvelseskjøring. De tror gevinsten er stor hvis kunnskapen økes både blant ledsagere og de som øvelseskjører.

Foto: GJENSIDIGE

– All forskning viser at mengdetrening er viktig for å bli en bedre sjåfør, og mengdetrening er noe ledsageren gjør med ungdommen, sier administrerende direktør i ATL, Torgeir Abusdal.

Ungdom under 25 år står for sju prosent av bilkjøringen, men utgjør årlig 15–30 prosent av dem som mister livet i trafikken. Det viser tall fra Trygg Trafikk. De ni første månedene ungdommene har førerkort er de mest ulykkesutsatte.

Abusdal mener et av de viktigste virkemidlene for å få ned trafikkulykker blant ungdom er å gi dem mer erfaring i trafikken. Her spiller ledsageren under øvelseskjøring en viktig rolle.

– Det er viktig at øvelseskjøringen blir gjennomført riktig, mange foreldre har lagt til seg uvaner og er ikke nødvendigvis gode ledsagere, sier Abusdal.

Trafikkopplæring
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tre av fem utrygge ved øvelseskjøring

Gjensidige og ATL har gjennomført en undersøkelse som viser at mange ledsagere og unge øvelseskjørere er utrygge under øvelseskjøringen.

− Det er ledsagerens ansvar å skape trygge læringsforhold, og undersøkelsen viser også at mange ledsagere er utrygge i øvelseskjøringssituasjonen. Vi tror gevinsten er stor dersom kunnskapen økes både blant ledsagere og de som øvelseskjører, sier Abusdal.

Han mener ledsageren må være bevisst på at det ofte er en vei å gå, og at man burde starte med å delta på informasjonsmøter som Statens vegvesen har for ledsagere.

− For de fleste ledsagere er dette en ny situasjon. Mange er usikre på eget ferdighetsnivå, og evnen til å lære bort de riktige tingene. Norge er kjent for å ha verdens beste trafikkopplæring, og det er en god ide at ledsager involverer seg allerede fra trafikalt grunnkurs, og blir med på noen kjøretimer, sier Abusdal.

Lanserer nytt initiativ

Gjensidige og ATL lanserer nå et nytt, felles initiativ for å øke oppmerksomhet om ledsagernes rolle under øvelseskjøring.

Sentralt i initiativet «takt og tone under øvelseskjøring» er «teorisangboka», som er utviklet i samarbeid med artistkollektivet Duplex som blant annet består av artister som Bare Egil Band, Black Debbath, Hurra Torpedo med flere. De har laget 12 humoristiske låter om trafikkteori.

− Vi ønsker å gå litt utradisjonelt til verks for å nå øvelseskjørere og ledsagere med viktige budskap som kan bidra til tryggere øvelseskjøring og økt trafikksikkerhet, sier Cecilie Ditlev-Simonsen i Gjensidige.