NRK Meny
Normal

Undersøkte mulig menneskehandel-forbindelse etter drapet på Galina

Kvinnen som ble brutalt drept i Oslo i desember var en del av det bulgarske prostitusjonsmiljøet som nå etterforskes i forbindelse med menneskehandel i Hedmark.

Galina Sandeva

ETTERFORSKET: Politiet undersøkte om drapet på den prostituerte Galina Sandeva fra Bulgaria kunne ha en tilknytning til det bulgarske prostitusjonsmiljøet som politiet i Kongsvinger etterforsker for menneskehandel.

Foto: NTB/Berit Roald, politiet

Galina Sandeva ble funnet drept før jul i Bjørvika i Oslo. Hun var en del av det bulgarske prostitusjonsmiljøet. Så da politiet i Oslo startet etterforskningen tok de kontakt med politiet i Kongsvinger, bekrefter politiadvokat i Oslo politidistrikt, Tina Helleland.

– Etter at Galina ble funnet drept sto vi overfor en drapssak med ukjent gjerningsmann. Vi etterforsket bredt og hadde blant annet fokus på miljøet rundt henne. I den forbindelse hadde vi et samarbeid med politiet i Kongsvinger som etterforsker en menneskehandel-sak knyttet opp mot det bulgarske prostitusjonsmiljøet.

Omfattende menneskehandel

I cirka et år har politiet i Kongsvinger etterforsket en omfattende menneskehandelsak med base helt sør i Hedmark. Seks personer er siktet i saken.

De to hovedsiktede, en mann og en kvinne, har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet i begynnelsen av februar. En tredje mann som har vært varetektsfengslet siden juni ble løslatt mot politiets vilje i romjula.

Ann Elisabeth Billa

KONGSVINGER: Drapet på Galina skapte uro i det bulgarske prostitusjonsmiljøet, sier politiadvokat Ann Elisabeth Billa.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Politiet tror det er et større antall kvinner som er tvunget til å prostituere seg i Oslo, men i etterforskningen har de begrenset seg til fem fornærmede. De involverte i saken er alle fra Bulgaria.

– Politiet i Oslo kontaktet oss etter drapet som en naturlig konsekvens av at Hedmark etterforsker en menneskehandel-saken knyttet opp mot det bulgarske prostitusjonsmiljøet, og den avdøde i Oslo var en del av dette miljøet, sier politiadvokat i Kongsvinger, Ann Elisabeth Billa ved Kongsvinger politistasjon.

Tidligere denne uken ble en 24-åring fra Hamar, bosatt i Oslo pågrepet og siktet for forsettlig drap på Galina Sandeva i Bjørvika i Oslo 16. desember i fjor. Han innrømmer å ha drept henne, men nekter skyld etter siktelsen.

Uro blant de prostituerte

Politiet mener kvinnen ble brutalt drept med kniv. Den siktede 24-åringen er varetektsfengslet i fire uker med besøksforbud. En stund lurte politiet på om det bulgarske prostitusjonsmiljøet kunne ha noe med drapet å gjøre.

– Etterforskningen har nå fått en ny retning, og den siktede har ingen forbindelse med saken som etterforskes av politiet i Kongsvinger, sier Helleland i Oslo.

Det var viktig at en gjerningsmann ble tatt for drapet for saken preger det bulgarske prostitusjonsmiljøet, ifølge Billa.

– Det sier seg selv når det finnes sted en sånn hendelse i et miljø så får det betydning for de andre i miljøet og deres hverdag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang