NRK Meny
Normal

Undersøkte mulig menneskehandel-forbindelse etter drapet på Galina

Kvinnen som ble brutalt drept i Oslo i desember var en del av det bulgarske prostitusjonsmiljøet som nå etterforskes i forbindelse med menneskehandel i Hedmark.

Galina Sandeva

ETTERFORSKET: Politiet undersøkte om drapet på den prostituerte Galina Sandeva fra Bulgaria kunne ha en tilknytning til det bulgarske prostitusjonsmiljøet som politiet i Kongsvinger etterforsker for menneskehandel.

Foto: NTB/Berit Roald, politiet

Galina Sandeva ble funnet drept før jul i Bjørvika i Oslo. Hun var en del av det bulgarske prostitusjonsmiljøet. Så da politiet i Oslo startet etterforskningen tok de kontakt med politiet i Kongsvinger, bekrefter politiadvokat i Oslo politidistrikt, Tina Helleland.

– Etter at Galina ble funnet drept sto vi overfor en drapssak med ukjent gjerningsmann. Vi etterforsket bredt og hadde blant annet fokus på miljøet rundt henne. I den forbindelse hadde vi et samarbeid med politiet i Kongsvinger som etterforsker en menneskehandel-sak knyttet opp mot det bulgarske prostitusjonsmiljøet.

Omfattende menneskehandel

I cirka et år har politiet i Kongsvinger etterforsket en omfattende menneskehandelsak med base helt sør i Hedmark. Seks personer er siktet i saken.

De to hovedsiktede, en mann og en kvinne, har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet i begynnelsen av februar. En tredje mann som har vært varetektsfengslet siden juni ble løslatt mot politiets vilje i romjula.

Ann Elisabeth Billa

KONGSVINGER: Drapet på Galina skapte uro i det bulgarske prostitusjonsmiljøet, sier politiadvokat Ann Elisabeth Billa.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Politiet tror det er et større antall kvinner som er tvunget til å prostituere seg i Oslo, men i etterforskningen har de begrenset seg til fem fornærmede. De involverte i saken er alle fra Bulgaria.

– Politiet i Oslo kontaktet oss etter drapet som en naturlig konsekvens av at Hedmark etterforsker en menneskehandel-saken knyttet opp mot det bulgarske prostitusjonsmiljøet, og den avdøde i Oslo var en del av dette miljøet, sier politiadvokat i Kongsvinger, Ann Elisabeth Billa ved Kongsvinger politistasjon.

Tidligere denne uken ble en 24-åring fra Hamar, bosatt i Oslo pågrepet og siktet for forsettlig drap på Galina Sandeva i Bjørvika i Oslo 16. desember i fjor. Han innrømmer å ha drept henne, men nekter skyld etter siktelsen.

Uro blant de prostituerte

Politiet mener kvinnen ble brutalt drept med kniv. Den siktede 24-åringen er varetektsfengslet i fire uker med besøksforbud. En stund lurte politiet på om det bulgarske prostitusjonsmiljøet kunne ha noe med drapet å gjøre.

– Etterforskningen har nå fått en ny retning, og den siktede har ingen forbindelse med saken som etterforskes av politiet i Kongsvinger, sier Helleland i Oslo.

Det var viktig at en gjerningsmann ble tatt for drapet for saken preger det bulgarske prostitusjonsmiljøet, ifølge Billa.

– Det sier seg selv når det finnes sted en sånn hendelse i et miljø så får det betydning for de andre i miljøet og deres hverdag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

  • Nyvalgt fylkesleder KrF

    Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

    Oluf Maurud
    Foto: Jorun Vang / NRK