NRK Meny
Normal

Underslo penger fra stiftelse for å betale svindlere

En hedmarking er dømt til 120 dagers fengsel for å ha overført nesten en halv million kroner fra en stiftelse til sin egen bankkonto over en periode på et år.

Nord-Østerdal tingrett

TINGRETTEN: Rettssaken mot mannen gikk i Nord-Østerdal tingrett. Han innrømmet at han tok penger fra stiftelsen han var leder for.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Han var leder for stiftelsen i mange år, og overførte til sammen 461 000 kroner fra stiftelsen. I samme periode ble han hedret med en offentlig utmerkelse for jobben han gjorde i den kulturelle stiftelsen.

Overførte penger

Mannen erkjente straffskyld da rettssaken gikk i Nord-Østerdal tingrett. Her kom det fram at han har vært utsatt for Nigeria-svindel. Han forklarte at pengene ble brukt til å betale et utenlandsk lotterifirma der han visstnok skal ha vunnet 1,5 millioner euro.

Richard Røed

BA OM FENGSEL: Aktor Richard Røed la ned påstand om 120 dagers fengsel. Det var flertallet i Nord-Østerdal tingrett enig i.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Haken var bare at han måtte betale ut beløpet.

Han brukte sparepenger og tok opp lån for å betale svindlerne. Da han gikk tom for penger lånte han fra stiftelsen uten at dette ble styrebehandlet.

I løpet av et år overførte han 461 000 kroner til seg sjøl. I dommen fra Nord-Østerdal tingrett står det at retten mener mannen tok seg til retten på en måte han ikke hadde anledning til å gjøre.

– Brukte sin unike posisjon

Retten mener at mannen visste at det han gjorde var i strid med arbeidsgiverens interesser og tarv, og gjorde det for å skaffe seg uberettiget vinning.

Retten mener det er skjerpende at mannen har brukt sin unike tillitsfulle posisjon i stiftelsen til å sikre seg selv en betydelig uberettighet vinning. Retten finner det formildende at mannen erkjente allerede i første politiavhør.

Aktor Richard Røed er godt fornøyd med dommen.

– Straffen er i tråd med aktors påstand og tiltalte er dømt i henhold til tiltalebeslutningen, så det blir ingen anke fra påtalemyndigheten i denne saken.

Mannens forsvarer har ikke vært tilgjengelig for en kommentar.

– Gikk på limpinnen

Under rettssaken forklarte han at han ble kontaktet av banken i 2013 med beskjed om at han ble svindlet, men han valgte å fortsette å sende penger i håp om å få igjen noe av det han hadde satset.

Da banken stoppet transaksjonene, satte han inn penger på kontoen til et familiemedlem som overførte pengene til utlandet.

Mannen stoppet ikke før det var slutt på pengene og politiet ble koblet inn. I retten beklaget han til alle som var berørt.

– Det er høyst beklagelig at jeg gikk på limpinnen. Jeg skulle ønske at svindlerne også hadde blitt tatt en eller annen gang.

Han har betalt tilbake pengene han tok fra stiftelsen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK