NRK Meny
Normal

Ulven i Valdres er skutt

Ulven som har drept nærmere 40 tamrein i Valdres ble felt onsdag ettermiddag.

SKUTT FRA HELIKOPTER: Den 43 kilo hannulven skal nå obduseres.

SKUTT FRA HELIKOPTER: Den 43 kilo hannulven skal nå obduseres.

Foto: SNO

Den 43 kilo hannulven ble felt med et skudd fra helikopter, melder avisa Valdres og Oppland Arbeiderblad . Ulven har gjort stor skade i tamreinflokken, som består av nærmere 3000 dyr.

Tamreinlaget har tidligere antydet at det kan bli aktuelt å samle inn hele flokken etter fellingen for å sjekke om flere er skadet.

Direktoratet skiftet mening

Det var i helga de første skadde og drepte reinsdyrene ble funnet, og tamreinlaget var raskt ute med å søke fellingstillatelse.

I utgangspunktet er det forbud mot jakt i romjula, og Fylkesmannen i Oppland søkte derfor råd hos Miljødirektoratet, som først sa at felling ikke var tillatt. Deretter skiftet direktoratet mening, og fylkesmannen ga fellingstillatelse.

Store skader

Rådgiver i rovviltseksjonen i Statens naturoppsyn, Ole Knut Steinseth, har tidligere sagt at det er svært sjeldent med et angrep av dette omfanget i Oppland. Det er også sjeldent at det forekommer i dette området.

Tamrein tatt av ulv i Valdres

OMFATTENDE ANGREP: Det har vært en stor belastning for reineierne å finne igjen kadavre.

Foto: Åsmund Bakkene

Det ble brukt både snøscooter og helikopter i jakten. Sporingen var ikke enkel, fordi ulven ofte følger scooterspor og andre dyrespor.

Dermed blir det nødvendig med sporing på bakken, og det var dette som førte fram til ulven, som ble felt i området Fullsenn - Flakstadlægeret i Nord-Aurdal og Øystre Slidre.

Frp-politiker fikk ikke delta

En viss kjendisfaktor ble det også underveis, da stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (FrP) uttalte at han med glede ville bidra med sin jaktrifle.

Øystre Slidre kommune var imidlertid raskt ute med å understreke at stortingsrepresentanten ikke er en del av det kommunale jaktlaget, og dermed ikke har anledning til å delta.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND