Hopp til innhold

Ulven den 7. mektigste i landbruket

– Dette er latterlig, ulven skulle ikke vært med på denne lista, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Ulv

NYKOMMER PÅ MAKTRANGERINGEN FOR LANDBRUKET: Ulven kan få betydelige konsekvenser for landbrukets rammevilkår, mener juryen.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Det er Nationen og Bondebladet som har gjort sin årlige vurdering av hvem som har mest makt i landbruket, og har plassert landbruksministeren på 1. plass.

Men en nykommer er ulven, som juryen mener fortjener 7. plass. Rovdyret har dermed større innflytelse enn innkjøpsdirektøren i matvarekjedene og generalsekretæren i Norges Bondelag, ifølge juryen.

«I de ulvetette områdene er sauenæringa langt på vei lagt ned. Slik sett har ulven makt til å endre det norske kulturlandskapet.... Det kan få betydelige konsekvenser for landbrukets rammevilkår», skriver blant annet juryen i sin begrunnelse.

– Merkelig analyse

Arnodd Håpnes

TAR AVSTAND FRA RANGERINGEN: Fagleder i Norges Naturvernforbund, Arnodd Håpnes.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Fagleder Arnodd Håpnes i Norges Naturvernforbund mener at vurderingen ikke holder mål faglig.

– Dette er latterlig. Ulven skulle ikke vært med på denne lista. Den er ikke noen trussel mot kulturlandskapet i det hele tatt.

– Men flere saueeiere har gitt opp på grunn av ulv?

– Ja, men dette er jo en villet politikk. Flere regjeringer har ønsket omstilling i ulvesonen, og har derfor gitt saueeiere omstillingsmidler, for eksempel til kjøttfe- eller melkeproduksjon, sier Håpnes.

Han mener at det som virkelig påvirker landbruket er de store utviklingstrekkene.

– Vi har hatt en oljenæring som har styrt lønn og økonomi, og dermed er landbruket blitt hengende etter. Endringene av kulturlandskapet skjedde lenge før ulven kom, i form av gjødsling, sprøyting og industrialiseringen av landbruket., sier han.

Jeg håper ulven kommet lenger ned på lista neste år.

Ståle Støen

Håper på nedrykk

Ståle Støen

HÅPER PÅ LAVERE PLASSERING AV ULVEN NESTE ÅR: Ståle Støen, leder i Hedmark Bonde- og Småbrukarlag.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Leder i Hedmark Bonde- og Småbrukarlag, Ståle Støen, synes derimot at analysen til Nationens jury er helt på sin plass.

– Dette er en riktig vurdering, men jeg håper inderlig at ulven kommer lenger ned på lista neste år, sier Støen.

– Et lite antall av denne arten har revet i hjel ca. 500 sauer i Hedmark i sommer. Det har ført til at flere har gitt opp saueholdet, som er en bærekraftig næring. Ulven har derfor stor innflytelse på norsk landbruk. Det er krefter som gjerne hadde sett at den kom på 1. plass og Bygde-Norge må stå sammen mot dette, sier Ståle Støen.

– Konkret og symbolsk makt

Juryen som har foretatt maktkåringen har bestått av:

  • Reidar Almås, sosiolog og professor i bygdesosiologi og regionalpolitikk
  • Lars Olav Haug, tidligere redaktør i Bondebladet og Nationen, jobber nå i Tun Media
  • Linda Sunde, journalist i Bondebladet
  • Kato Nykvist, politisk redaktør i Nationen

I begrunnelsen for å sette opp ulven på maktlista skriver de blant annet at ulven som art både har konkret og symbolsk makt over landbruket.

Landbruksministeren Jon Georg Dale (Frp) havner altså øverst på Nationen og Bondebladets maktkåring for landbruket. Andreplass går til departementsråd Leif Forsell, noe som sammen med Dales topposisjon, understreker at departementet deres er en svært viktig faktor i landbruket. Etter de to i departementet kommer Venstres Pål Farstad, som havner på pallen på grunn av Venstres nøkkelposisjon på Stortinget som støtteparti for regjeringen.

Flere saker fra Innlandet