NRK Meny
Normal

Ulv skutt mens den jaget sau

Ulvetispa som ble skutt ved 05-tiden i Østre Toten er trolig den samme ulven som har tatt livet av 280 sauer i området i løpet av sommeren. – En stor lettelse, sier fellingsleder.

Ulv skutt på Østre Toten

SKUTT: En ulvetispe på 34 kg ble skutt ved 05-tiden mandag morgen.

Foto: Statens naturoppsyn

– Jeg vil tro det er det, sier rovviltkontakt i SNO Kjell Arvid Briskodden til NRK om ulven som ble skutt ved Bergsjøen på Totenåsen i morgentimene i dag.

Briskodden forteller at det må tas DNA-prøver før det kan bekreftes om det er den svenske tispa som har tatt rundt 300 sau i Hurdal, Gran og på Toten i sommer som nå er død, men mye tyder på at det er samme ulv.

Rykket ut i natt

Ulvetispa som ble skutt i Østre Toten ble observert jagende på en saueflokk i morgentimene mandag. Da var et jaktlag allerede ute.

– Det viste seg at vi fikk masse skader på sau natt til i går og da rykket vi ut med åtte- ti menn. Da ble den observert klokka fem i dag tidlig jagende etter sau. Da ble den skutt, forteller fellingsleder Kjell Bakken.

Fellingsleder Kjell Bakken med død ulvetispe

FELLINGSLEDER: Bakken måler den døde ulvetipsa før den sendes til Trondheim for DNA-analyse.

Foto: Dag Kessel / NRK

Han fastslår at ulven er en tispe.

– Det er forhåpentligvis den som har herjet her i hele sommer, sier Bakken som forteller at fellingen er en god nyhet for de involverte.

– Det er en stor lettelse. Dette har vært en helt spesiell sommer, ikke minst blant beitebrukerne og oss i fellingslagene, sier han.

Ulven i Gran

TROLIG FELT: Denne svenske tispa er trolig felt i løpet av natten.

Foto: Fellingslaget i Gran

– Skal tas ut

På fredag sa landbruksminister Jon Georg Dale at ulven som har forårsaket den håpløse beitesituasjonen i Hurdal, på Hadeland og Toten i sommer, skal tas ut.

– Denne ulven skal tas ut. og vi skal stille de ressursene som er nødvendig, sa Dale til NRK.

Jon Georg Dale (FRP) ser sauekadaver på Gran

VIL TA GREP: Landbruksministeren sa fredag at ulven som står bak herjingene på Toten i sommer, skal tas ut.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny Storhamar-seier

  Storhamars håndballkvinner slo Tertnes 26-23 og er fortsatt ubeseiret på tabelltoppen etter seks serierunder. Elise Skinnehaugen ble Storhamars toppscorer med åtte mål.

 • Sauebønder misfornøyde med sommel

  Bøndene er misfornøyde med at det ennå ikke er avklart hva de får i erstatning etter at en ulv drepte eller skadet 300 sauer i sommer. Kjetil Ulset i Gran beitelag sier at flere vurderer å slutte som sauebønder, hvis dette ikke snart blir avklart.

  Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag
  Foto: NRK
 • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

  Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.