Ulv herjer i saueflokkene i Skåbu

Til nå er 37 lam og søyer drept eller blitt avlivet etter ulveangrep i Skåbufjella i Nord-Fron. Rundt 40 lam og søyer er fremdeles savnet.

Sau tatt av ulv i Skåbu

Onsdag forrige uke ble de første kadavrene og skadde dyra funnet i Skåbufjella. Til nå er 37 søyer og lam enten drept av ulv, eller blitt avlivet på grunn av bittskader

Foto: Privat

– Det er så en ikke får sove til slutt, det er helt forferdelig å se lam som er så skambitt at de knapt kan gå og puster gjennom hull i halsen, forteller sauebonde og leder i Bonde- og småbrukerlaget i Nord-Fron, Ole Petter Berget.

Han har selv mistet to lam etter at ulven forsynte seg fra to besetninger med sau i beiteområdene i Skåbufjella.

  • Se saken her:
    Sauer tatt av rovdyr i Skåbu

    Sauer tatt av rovdyr i Skåbu


– Aldri sett en større dyretragedie

De første kadavrene og skadde dyra ble funnet onsdag kveld, og flere har blitt funnet utover helga og denne uka. Men Berget frykter at det verste ennå ikke er over.

– Angrepene på beitedyr øker gradvis, men jeg har aldri sett en større dyretragedie enn den vi har i Skåbu nå, sier sauebonden.

Han er redd for at angrepene vil gå hardt ut over dem som livnærer seg av beitenæringa i området.

– Det er miljøvernerne som setter stopper for at vi kan ta ut skadedyr, selv i grønn sone hvor det ikke skal være rovdyr. Så nå tar dem oss, rett og slett, sier en oppgitt Berget.

Sau tatt av ulv i Skåbu

Sauebonde og leder i Bonde- og småbrukerlaget i Nord-Fron, Ole Petter Berget, sier han aldri har sett en større dyretragedie

Foto: Privat

Samme ulv som herjet i Øystre Slidre

Rovdyransvarlig i Oppland, Ole Knut Steinset, sier det er mest sannsynlig at det er samme ulv som herjet i saueflokkene i Øystre Slidre som har gått til angrep på sau i Nord-Fron.

– Vi kunne konkludere med en gang at det var en ulv som var på ferde i Skåbu, men mange av sauene hadde ganske utypiske ulveskader. Det fikk oss til å se på skadene i Øystre Slidre på nytt, slik at vi kunne konkluderte med at det var en ulv som stod bak skadene der også, forklarer Steinset.

Han sier det utypiske angrepsmønsteret skyldes at ulven mest sannsynlig er ung og uerfaren.

– Dette er nok en ulv som har vandret over fra svensk side, og det er nok første gangen den angriper sau. Men så har den lært en mer kontant angrepsteknikk i Skåbufjella, sier Steinset.

Han tror ikke det er flere dyr som har gjort skade på beitedyra i området, og fellingstillatelsen som ble gitt på en ulv i Øystre Slidre er nå utvida for å gjelde i de aktuelle områdene i Nord-Fron.

Avslag på fellingstillatelse

Nå ber ordfører i Nord-Fron, Olav Røssum, om et hastemøte med Miljøverndepartementet for å forsøke å løse situasjonen.

Olav Røssum

Ordfører i Nord-Fron, Olav Røssum ber nå om et hastemøte med Miljøverndepartementet

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

– Den siste tida har vært uholdbar med tanke på beitedyra i deler av Gudbrandsdalen. Det er så store rovdyrplager at vi mener det som er vedtatt i Stortinget om rovdyrpolitikk ikke blir fulgt opp fra forvaltninga sin side.

Tidlig i vår ble det søkt om å felle en ulv i Nord-Fron, men søknaden ble avslått. Begrunnelsen som ble gitt var at man først måtte se om ulven faktisk gjorde skade.

– Når det viser seg at skaden skjer så er det vanskelig å ta ut skadedyret. Det er i praksis umulig å ta ut ulv på sommerstid, forklarer Røssum.

Ordføreren håper å få i stand et møte med Miljøverndepartementet i løpet av de kommende dagene.

– Det er viktig at vi får gjort ting nå som situasjonen pågår, og ikke vente til det hele har roet seg.

Søker om jakt med hund

Nord-Fron kommune ber departementet om anledning til å bruke hunder i skadefellingsforsøket på ulven.

– Vi veit det er vanskelig å ta ut ulven nå, så vi må se hvilke midler som er tilgjengelige. Det ble foreslått å ta i bruk helikopter i Hedmark, men vi søker om å bruke hunder, fordi det har vært gode erfaringer med det i Sverige, forklarer Røssum.

Han håper søknaden om å benytte hunder i jakta på ulven innvilges umiddelbart mens forsøket på å ta ut ulven pågår.