NRK Meny
Normal

Ukjent bille i Vågå

Ei bille som til nå har vært ukjent for vitenskapen, er oppdaga i Vågå.

Billa fra Vågå.

Den bittelille sensasjonen fra Vågå.

Foto: Oddvar Hansen, NINA

Det er første gang siden 1970 at det oppdages en ny billeart i Norge. Det var under en nasjonal kartlegging av insektarter at forskere fra Norsk institutt for naturforskning, NINA, oppdaget den lille krabaten ved Fellese i Vågå i 2005.

Rapporten om kartleggingen kom nylig, og den presenterer 72 insektarter som tidligere ikke er observert i Norge, men bare en som har vært helt ukjent for vitenskapen. Det er billa fra Vågå.

– En helt spesiell opplevelse

Seniorforsker ved NINA, Frode Ødegaard, fikk frysninger på ryggen da han forsto hva de hadde oppdaget.

Frode Ødegaard

NINA-forsker Frode Ødegaard, opprinnelig fra Raufoss.

Foto: Åslaug Viken

– Det var en helt spesiell opplevelse. Det er en art som sannsynligvis lever under jorden og vi så billene en varm augustkveld da de kom opp og sverma i solnedgangen i noen få minutter.

Stolt ordfører

– Det er alltid stas når bygda kommer på kartet i en positiv sammenheng og at vi er med på å bidra i et biologisk mangfold er absolutt positivt.

Det sier ordfører i Vågå, Rune Øygard. Men flere ordførere i Innlandet har grunn til å være stolte av insektmangfoldet sitt, sier Frode Ødegaard fra NINA.

Nye vepser i Hedmark

– I Elverum fant vi 16 nye norske insektarter. De fleste var vepsearter som aldri tidligere er sett i Norge, men som vi kjenner fra nabolandene våre.

– Jeg vil også trekke fram Stordalsberget som ligger på grensa mellom Fron-kommunene. Der fant vi over 30 arter som er på rødlista over trua arter. Blant annet Norges kanskje vakreste sommerfugl – Apollosommerfuglen.

Kartleggingen førte til at det til sammen ble funnet 72 arter som ikke tidligere har vært observert i Norge.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang