Ukjent bille i Vågå

Ei bille som til nå har vært ukjent for vitenskapen, er oppdaga i Vågå.

Billa fra Vågå.

Den bittelille sensasjonen fra Vågå.

Foto: Oddvar Hansen, NINA

Det er første gang siden 1970 at det oppdages en ny billeart i Norge. Det var under en nasjonal kartlegging av insektarter at forskere fra Norsk institutt for naturforskning, NINA, oppdaget den lille krabaten ved Fellese i Vågå i 2005.

Rapporten om kartleggingen kom nylig, og den presenterer 72 insektarter som tidligere ikke er observert i Norge, men bare en som har vært helt ukjent for vitenskapen. Det er billa fra Vågå.

– En helt spesiell opplevelse

Seniorforsker ved NINA, Frode Ødegaard, fikk frysninger på ryggen da han forsto hva de hadde oppdaget.

Frode Ødegaard

NINA-forsker Frode Ødegaard, opprinnelig fra Raufoss.

Foto: Åslaug Viken

– Det var en helt spesiell opplevelse. Det er en art som sannsynligvis lever under jorden og vi så billene en varm augustkveld da de kom opp og sverma i solnedgangen i noen få minutter.

Stolt ordfører

– Det er alltid stas når bygda kommer på kartet i en positiv sammenheng og at vi er med på å bidra i et biologisk mangfold er absolutt positivt.

Det sier ordfører i Vågå, Rune Øygard. Men flere ordførere i Innlandet har grunn til å være stolte av insektmangfoldet sitt, sier Frode Ødegaard fra NINA.

Nye vepser i Hedmark

– I Elverum fant vi 16 nye norske insektarter. De fleste var vepsearter som aldri tidligere er sett i Norge, men som vi kjenner fra nabolandene våre.

– Jeg vil også trekke fram Stordalsberget som ligger på grensa mellom Fron-kommunene. Der fant vi over 30 arter som er på rødlista over trua arter. Blant annet Norges kanskje vakreste sommerfugl – Apollosommerfuglen.

Kartleggingen førte til at det til sammen ble funnet 72 arter som ikke tidligere har vært observert i Norge.