Hopp til innhold

Tidenes uglesensasjon!

Hele tre hekkesteder av den sjeldne lappugla er funnet i Elverum. – En ornitologisk sensasjon og blodig alvor, sier fugleentusiast.

Lappugle

Olav Askeland har her ringmerket de to lappuglene han fant.

Foto: Trond Berg

Denne sjeldne fuglearten holder vanligvis til i Finland, Russland og Norrbotten og er en av våre største ugler. Fra 1892 og til i fjor ble det offisielt registrert og dokumentert tre hekkinger av disse fuglene i Sør-Norge. Opp gjennom åra har det vært enkelte hekkinger i Pasvik og Målselv. I sommer derimot har det blitt registrert tre- bare i Elverum kommune.

Dette er helt fantastisk

Fugleentusiast, Trond Berg

Leita i hele sommer

Sønnen til fugleekspert og-Ut i Naturen-filmskaper Trond Berg, 18 år gamle Olav Askeland, har brukt sommeren på å leite etter lappugla.

Han fikk lønn for strevet, og vel så det, da han fant to og faren en.

Fram til nå har de valgt å holde tett om funnet.

– Jeg er ganske sikker på at det ville blitt folkevandring til Elverum dersom vi hadde sagt noe tidligere.

– På grunn av hekkesesongen og frykt for å forstyrre fuglene valgte vi å vente, sier Berg.

Lappugle i tre

En av de tre lappuglene som har blitt funnet i Elverum i sommer.

Foto: Trond Berg

Svært sjelden

Lappugla hekker i gamle rovfuglreir, de i Elverum er funnet med noen kilometers mellomrom. Det er svært sjelden at lappugla hekker i disse trakter. I Sør-Norge er det tidligere gjort ett hekkefunn i Sør-Odal i fjor, og ett i Trysil på 90-tallet. Før det må man helt tilbake til 1800-tallet.

– Årsaken til at vi har funnet så mange er nok fordi det har vært et godt år for smågnagere og dermed mer mat for uglene. Jeg har aldri sett så mange smågnagere før, og det kommer vi nok heller aldri til å gjøre igjen, sier Berg.

Lappugle i Elverum

Lappugla, en av våre største ugler. Her poserer den flott for fugleekspert og entusiast Trond Berg.

Foto: Trond Berg

Blodig alvor

Men selv om lappugla kan se rolig og mektig ut der de sitter høyt i tretoppene med hoder så store som tallerker og gule øyne som lyser som lyktestolper, så skal man være forsiktig. Det har Berg fått erfare.

– Den kan fort fly i huet på deg. Dersom de er ved reiret sitt og ungene ikke har begynt å fly enda tar de ikke fem øre for å fly på deg mitt i fleisen. Dette har skjedd med meg flere ganger i sommer så blodet fløyt, sier Berg.

Flere saker fra Innlandet