NRK Meny
Normal

Tynset tar kampen mot utenlandsk eksosskinke

Glem sparken. Glem elgen i kommunevåpenet. Fra nå av er det gris som gjelder. Tynset vil bli skinkebyen over alle skinkebyer, og få satt sluttstreken for eksosskinker som fraktes Europa rundt for å unngå toll.

Skinkebyen Tynset

Ordfører Bersvend Salbu i skinkebyen Tynset.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Klimafiendtlig matproduksjon

NRK har undersøkt klimautslippene i forbindelse med de ulike kjøtt- og melkeproduktene som fraktes rundt i Europa for å slippe toll

Foto: Tom Halsør NRK

– Det å være skinkehovedstad er det bare Tynset som kan være!

Det slår ordfører i kommunen som blant annet huser verdens størst spark, Bersvend Salbu, fast.

Han har fått besøk av ansatte på Nortura Tynset, som har tatt en sjarmørtur fra fabrikken til ordførerkontoret med noen av Norturas prisbelønte skinker i bagasjen.

De håper å gjøre Tynset til Norges skinkehovedstad, og få en slutt på eksosskinker som fraktes tvers over Europa for å slippe unna toll.

– Eksosskinke er galskap

Driftssjefen på Nortura Tynset, Geir Inge Høistad, ser ingen grunn til å lete fram milde uttrykk når han beskriver hva han mener om eksosskinka.

– Det er rett og slett galskap!

Grisekjøttet blir først fraktet fra Spania i store trailere for å bli fortollet som gris før det fraktes tilbake igjen til Spania for å bli til skinke. Til slutt kommer skinka tilbake igjen til Norge.

Transportetappene på tvers av Europa gjøres for å slippe unna toll. Og det er dette skinkeprodusenten på Tynset nå vil ha slutt på.

– Vi lager skinke på Tynset som er like god som skinkene som lages andre steder i verden, sier Høistad.

Han vil fremme kortreist skinke fra Tynset i stedet for CO2-utslippsskinkene fra Spania.

Skinke i kommunevåpenet?

Tynset kan bli for skinke, det Valdres er for rakfisk, mener Høistad. Og da er det også en selvfølge at grisen, skinka, må inn i kommunevåpenet.

For å illustrere hvor fint det kan bli, har han med seg T-skjorte med våpenforslag til ordføreren.

Og ordføreren sier han vil gjøre det han kan for at Tynset skal bli skinkehovedstaden i Norge.

– I Tynset har vi både landbruket og en næringsmiddelindustri med kunnskapen som trengs på plass, sier Salbu.

Samtidig vil han sende en delegasjon fra Tynset til Oslo for å påvirke politikerne til å få slutt på dagens tollregler som gjør skinketransporten på tvers av Europa lønnsom.

Men å få skinka som en del av Tynsets kommunevåpen vil være vanskeligere ifølge ordføreren.

– Men får jeg et sånt merke, som på den T-skjorta du har med fra Nortura, da skal jeg gå med det hele tida, lover Salbu.

Skinkebyen Tynsets nye kommunevåpen

Driftssjef Geir Inge Høistad på Nortura Tynset med forslag til nytt kommunevåpen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl
 • Legger ned skole

  Politikerne i Sel kommune vedtok i dag å legge ned Sel skole, skriver GD. Ap og SV fikk flertall for å samle Otta og Sel til en skolekrets. Årsaken er dårligere økonomi og lavere elevtall.