Hopp til innhold

Tvinges til å kjøre 43 mil med de ansatte

LEIRVASSBU (NRK): Turistverten er oppgitt over å bruke tid og penger på politiets ID-kontroller. Sikkerheten må komme først, sier justisministeren.

Ole Jakob Grindvold utenfor Leirvassbu Fjellstue i Lom.

FRA NEPAL: For tiende sesongen på rad jobber Dawa Tenjing (til venstre) og Ang Sona Lamu (til høyre) hos Ole Jakob Grindvold ved Leirvassbu fjellstue. De to kommer fra Nepal og må gjennom en ID-kontroll hos politiet før de kan arbeide lovlig i Norge.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Det skaper mye merarbeid for oss. I en kort og hektisk sesong gjør det at vi må ta folk ut av jobb og selvfølgelig gi dem lønn under disse turene, sier turistvert Ole Jacob Grindvold.

Leirvassbu fjellstue ligger idyllisk til innerst i Leirdalen i Lom kommune med Jotunheimen ruvende i bakgrunnen. Ved fjellstua jobber det et tjuetalls ansatte i høysesongen, og flere av dem er utenlandske.

Tidligere kunne disse arbeiderne få utført lovpålagt identitetskontroll ved det lokale lensmannskontoret i bygda. Men etter at nærpolitireformen trådte i kraft 1. april i år, må de i stedet ut på en skikkelig langtur.

Nærmere bestemt 43 mil tur-retur Lillehammer, en reise som normalt tar 7–8 timer med bil.

Leirvassbu

Nepal til Norge

Det er arbeidere fra land utenfor EØS- og Schengen-området som må gjennomgå ID-kontroll hos politiet. Det skal skje innen én uke etter at de har ankommet Norge.

Ved Leirvassbu fjellstue har de for tiden to ansatte fra Nepal som jobber med fjellguiding og renhold.

– Det går med en arbeidsdag for hver av disse, samt for ytterligere en ansatt som er med dem på turen til Lillehammer. I tillegg er det mye organisering for å få det til, sier Ole Jacob Grindvold.

Ordfører i Lom, Bjarne Eiolf Holø (Sp), forteller at mange næringsdrivende i Nord-Gudbrandsdalen er opprørte over at de nå må bruke flere dagsverk på dette. Selv er han medeier i turisthytta Krossbu og kjenner godt problemstillingen med ID-kontroller av utenlandske ansatte.

Ordfører Bjarne Eiolf Holø står i sentrum av Lom.

Ordfører Bjarne Eiolf Holø (Sp) i Lom kommune.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Med den teknologien man har i dag, så mener jeg man like godt kan løse slike oppgaver i Nord-Gudbrandsdalen som andre steder, sier Holø.

Ordføreren forteller at Regionrådet i Nord-Gudbrandsdalen har henvendt seg til både politiet og skatteetaten med spørsmål om det er mulig å få til en lokal samordning av tjenestene med ID-kontroll og såkalt D-nummer fra skatteetaten.

Funksjonelle enheter

Det er Stortingets vedtak om å innføre Nærpolitireformen som har pålagt politiet i Innlandet å opprette det som kalles «funksjonelle driftsenheter».

– Innenfor utlendingsforvaltningen er politidistriktene pålagt å ha oppmøtesteder på færrest mulig steder. For Innlandets del ble det Gjøvik, Hamar og Lillehammer, sier politiinspektør Ronny Hvalby Sollie.

Han har forståelse for at næringsdrivende i Nord-Gudbrandsdalen synes det er tungvint, men sier at politiet trenger robuste og spesialiserte fagmiljøer for å utføre gode nok identitetskontroller.

Digitale løsninger

Justisminister Tor Mikkel Wara

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon AS

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp), sier til NRK at identitetskontroll av folk som kommer til Norge er høyt prioritert. Han mener det har vært helt nødvendig å omorganisere politiets arbeid på dette området.

– Vi har fokus på sikkerhet og trygghet. Så er det selvfølgelig litt synd at det går utover servicenivået til bedrifter som er langt unna, men dette er komprimisset - det er service på ene siden og sikkerhet på andre siden, sier han.

Wara viser til at det kan komme digitale løsninger som vil kunne hjelpe på situasjonen rundt ID-kontroller, men at disse løsningene ennå ikke er på plass.

Turistverten på Lerivassbu har respekt for politiets arbeid, men er oppgitt over at han og andre næringsdrivende i distriktene må betale prisen.

– Jeg er helt enig i at vi må vite hvem som jobber for oss og hvem som er her. Det er ikke systemet som sådan jeg klager på, men det at vi må reise helt til Lillehammer. At vi må bruke så mye tid, og kjøre så mange kilometer for å komme til ID-kontroll, skaper problemer for oss, sier han.

Dawa Tenjing og Merete Eliassen utendørs ved Leivassbu i Lom.

GODT HUMØR: Dawa Tenjing fra Nepal har tidligere besteget Mount Everest en rekke ganger. Nå jobber han som fjellfører og guide ved Leirvassbu i Jotunheimen. Her morer han seg sammen med fjellfører Merete Eliassen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Flere saker fra Innlandet