NRK Meny
Normal

Turister vil ha lokalprodusert mat

Lokalprodusert mat og matopplevelser blir stadig viktigere for reiselivet. I Gudbrandsdalen styrkes derfor samarbeidet mellom matprodusenter og turistbedrifter.

Konferanse om lokalmat

SMAKSPRØVER: Lokale delikatesser fra Gudbrandsdalen fristet deltakerne på lokalmatkonferansen i Lillehammer onsdag.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Onsdag fikk et stort antall reiselivsaktører og matprodusenter høre hvor viktig lokalprodusert mat er i ferd med å bli for reiselivet.

– Lokalmat har blitt veldig viktig for reiselivet. Det er viktig for kundeopplevelsen at turistene vet litt om hvor maten kommer fra, og det gir en meropplevelse når man får fortalt historien fra de som serverer den, sier Kristin Prøven i Visit Lillehammer.

Bakgrunnen for konferansen på Lillehammer var at Gudbrandsdalsmat SA inviterte Visit Lillehammers medlemmer til et samarbeidsmøte.

Diverse bilder fra konferansesal, skjæring av kjøtt, folk smaker og spiser, intervjuer

Stor økning i salget

Blant dem som opplever suksess med lokalprodusert mat er andelslaget Gudbrandsdalsmat som består av 26 lokale produsenter.

De to siste årene har særlig nordmenn på ferie i Norge blitt opptatt av å vite mest mulig om maten de kjøper.

Kristin Prøven, prosjektleder Visit Lillehammer

De forsyner 250 dagligvarebutikker, spesialbutikker og serveringssteder over hele landet.

– Det er en utvikling fra 2012 og fram til i dag hvor alle piler bare peker rett oppover. Jeg tror mange av turistene ønsker å oppleve det opprinnelig norske, sier Anette Svastuen i Gudbrandsdalsmat.

– En reaksjon på dagligvarer

Reiselivsrådgiver i Oppland, Liv Bjerke, sier at lokal matopplevelse må til for å løfte reiselivet.

Kristin Prøven, Visit Lillehammer

OPPTATT AV BAKGRUNNEN: Kundene blir særlig fornøyd om de får historier fortalt knyttet til matproduksjon, sier Kristin Prøven i Visit Lillehammer.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Det er alfa og omega i dag. Du har ikke noe å stille opp med hvis ikke maten faller i smak hos gjesten, sier Bjerke.

Hun tror ikke lokalmatproduksjon er noen døgnflue.

– I reiselivsnæringa har flere og flere nå fått øynene opp for at mat er viktig. Det er turister som kommer bare på grunn av maten. Dette er også en reaksjon på at vi ikke vet hva vi får når vi handler i ulike dagligvarebutikker, mener Bjerke.

Les også:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl