NRK Meny
Normal

Tissetrengte turister tyr til bensinstasjoner

Toalettene langs veiene er så møkkete og lite tiltalende at sjåfører på turistbusser heller stopper på bensinstasjoner, hoteller og kafeer med trengende turister.

Toalett

Turistene vil heller ha et rent bensinstasjontoalett enn et offentlig, møkkete toalett langs veien.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

En ettermiddag står en turistbuss foran Statoil-stasjonen på Otta. Bussen er tom. Det er ingen kø foran disken på bensinstasjonen. Men foran stasjonens toalett står ei lang kø av trengende koreanske turister. Mannen ved kassa-apparatet er vant til situasjonen, og noen ganger handler også do-gjestene.

Offentlig toalettstasjon

– I år har det vært eksempler på de som har handla noe, men ikke hver gang, sier Tore Martinsen ved Statoil-stasjonen på Otta. Han mener bensinstasjonen fungerer som et offentlig toalett.

Ute står sjåføren på turistbussen. Han innrømmer at toalettene langs veiene ikke holder mål. De er rett og slett for møkkete.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Skyr møkkete toaletter

Skyr møkkete toaletter

Tissetrengte turister

I Lom er stavkirka den store attraksjonen. Først etter skoleslutt åpner de offentlige toalettene i Loar-skolen. Dermed må Ola Lund og andre turistverter på Fossbergom stille toalettene til disposisjon.

– Ja det er mye som slenger innom på do. Det er egentlig ikke et problem for oss, sier Lund, som synes mer synd på de tissetrengte turistene.

– Det blir bedre når toalettene ved skolen åpner, sier Ola Lund, som innimellom opplever hele busslaster med turister som ikke skal noe annet på Fossbergom enn å låne doen.

– Men men, det er vanskelig for dem også.

Vil ha nytt anlegg

På Grotli mener verten Are Bergheim at det var verre før. Nå har antall turistbusser gått tilbake. Det er færre reisende med buss.

– Tidligere følte vi oss rett og slett som et offentlig pissoar, forteller han.

Verten på Grotli har håp om at Statens Vegvesen vil bygge et nytt toalettanlegg for vegfarende ved hotellet. Bergheim ønsker å drifte anlegget, for han vet at skikkelig toalettanlegg kan øke besøket.

– Det er uhyre krevende å holde et slikt anlegg rent og ordentlig. Det skal være en befaring her i juni, og da håper jeg vi kan bli enige om en plassering og en måte å løse dette på sånn at de veifarende kan stoppe og komme seg på do.

– Det er et behov som kommer og går hos oss alle, og som vi må gjøre noe med.