Hopp til innhold

Turfølget på Besseggen: – Dramatisk, men ikke kritisk

Et turfølge med seks bevegelseshemmede personer ble overrasket av et voldsomt uvær som ødela begge teltene. Røde Kors beskriver en travel sommer der det har vært kort mellom redningsoppdragene.

Storm på Besseggen

STORM: Da turfølget hadde slått leir, ble de overrasket av uværet. Dermed måtte de overnatte i fjellet.

Foto: Ruben Andre Smith

Et turfølge på 16 personer, hvorav seks var bevegelseshemmede, ble onsdag kveld overrasket av uvær på vei opp Besseggen. Turen var planlagt i lang tid og turfølget var godt utstyrt. Men da de hadde fått opp teltene, snudde været.

– Vi startet på Memurubu på tirsdag og hadde en flott tur. Da vi kom til oppklatringen til eggen, der vi skulle slå leir, ble vi overrasket av et forferdelig uvær. Det ene teltet revnet helt og stengene ble bøyd på det andre, sier turleder Jon Øvrehus i DNT.

Storm Besseggen

KALDT: Begge teltene ble etter hvert ødelagte i stormkastene. Dermed ble det en våt og kald natt.

Foto: Ruben Andre Smith

– Tok ingen sjanser

Det var tanken på dem som ikke hadde mulighet til å gå selv som gjorde at turlederen etter kort tid valgte å ringe etter hjelp.

– Vi pakket inn de som hadde problemer med å gå i restene av teltet. I løpet av veldig kort tid var alle våte, så da valgte vi å ringe etter hjelp. Det viktigste var å ta vare på dem som ikke klarte å gå. Vi kunne ikke ta noen sjanser, sier han.

De ble hentet ut med helikopter torsdag morgen etter en kald natt i fjellet. Øvrehus beskriver en storm der vinden kom i voldsomme kast.

– Jeg lå ute på et liggeunderlag og vindkastene hev meg fra side til side gjennom natta. Situasjonen var dramatisk, men jeg vil ikke kalle den kritisk, sier han.

Evakuering Besseggen

GODE FORHOLD: Torsdag morgen ble de 16 til slutt hentet ned av et redningshelikopter.

Foto: Ruben Andre Smith

– Har behov for folk

Røde Kors melder om en travel sommer med mange oppdrag. I de populære turområdene som Rondane og Jotunheimen har Røde Kors hatt hyppige utrykninger. Redningsaksjonene har kommet så tett at slitasjen på de frivillige er stor.

– Nå som det er høysesong merker vi at vi har et stort behov for folk. Det kan være vanskelig å kalle ut folk på kveld og natt når de skal på jobb dagen etterpå. Våre aksjoner blir gjort på frivillig basis, så vi skulle gjerne hatt flere å ta av, sier Rune Bjørkheim, som er distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Oppland.

Han mener at Røde Kors trenger hjelp om redningstilbudet skal opprettholdes. Nå vil han ha myndighetene mer på banen.

– Vi må ha mer midler og gjøre det enklere for det enkelte medlem å delta på våre aksjoner. Vi trenger folk og utstyr og i dag bruker vi veldig mye av tida vår på å få tak i det vi trenger.

Rune Bjørheim står utendørs i Røde Kors-uniform med Rondane i bakgrunnen.

MANGLER MANNSKAP: Rune Bjørkeim i Røde Kors trenger flere frivillige til redningsaksjoner i fjellet.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Flere saker fra Innlandet