NRK Meny
Normal

Pendlerløpet for de tøffeste

Synes du Birken eller Vasaloppet blir for kort? Da kan det være at Pendlerløpet mellom Gjøvik og Oslo er det du skal velge i årene som kommer.

VANT PENDLERLØPET: Trond Rødstadstuen fra Eina i Vestre Toten kom vel fram til Holmenkollen.
Foto: Ådne Skurdal

Lørdag ble det arrangert testrenn for det som ifølge arrangørene kan bli verdens lengste og muligens tøffeste langrennsløp.

Start på Øverby skistadion i Gjøvik og målgang i Homenkollen. 135 kilometer med 3.600 høydemeter.

Vellykket test av traseen

Ådne Skurdal går Pendlerløpet
Foto: Privat

Og det ble en hard tur for de 24 som deltok i testrennet. Mildvær, trått føre og motvind gjorde turen til en skikkelig manndomsprøve.

Såpass hardt var det at en av initiativtakerne bak langløpet, Ådne Skurdal, selv måtte bryte.

– Jeg måtte bryte på Harestua etter 93 kilometer. Da var jeg ferdig for dagen. Jeg brukte ni timer dit og var fornøyd.

Men flere klarte å gjennomføre hele turen og tilbakemeldingene var gode tross at mildværet hadde gjort at forholdene var svært vekslende og tidvis svært tunge.

Ekstremt tungt og hardt

Den første som kom til mål i nyvinningen Pendlerløpet var Trond Rødstadstuen fra Eina i Vestre Toten.

Han klarte å holde en snittfart på 11 kilometer i timen fra Gjøvik til Oslo brukte dermed nesten 12 timer på turen.

– Jeg er veldig fornøyd med løpet. Dette var slitsomt, og det var mye motvind. Men det frister til gjentakelse, sier Rødstadstuen.

Nr. 2 ble Eirik Oulie Rosbach og nr. 3 Arnfinn Ree.

Satser videre

Det er Quality Hotel Strand, Comfort Hotel Grand Gjøvik og Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv, Lygnasæter Hotell og Profilhuset Grafisk som har tatt initiativet til dette rennet.

Og at det ikke var første og siste renn som gikk av stabelen på lørdag er klart.

– Vi hadde et mål i år om å få litt fokus på denne ideen og få tilbakemeldinger fra de som deltok. Og sånn jeg ser det nå skal vi utvikle dette videre til noe større, sier Skurdal.

Ådne Skurdal sier de aldri vil komme til å konkurrere mot Birken eller Vasaloppet, men håper de skal klare å etablere rennet som et lengre og hardere alternativ til de eksisterende rennene som finnes og at mange vil ha som mål og gå "Pendlern" i løpet av vinteren.

– Dette rennet er for de spesielt interesserte. Vårt håp er å få med mellom 200 til 500 deltagere de nærmeste to til fem årene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.