NRK Meny
Normal

Bygger senter for kreftpasienter

Ildsjeler i Innlandet bygger rehabiliteringssenter for kreftpasienter i Hviterussland.  I dag er det 20 år siden eksplosjonen i atomkraftverket ved Tsjernobyl.

Nedslitt sanatorium blir kreftsenter
Foto: Privat

 

Sanatorium blir kreftsenter

I disse dager starter bygginga av et rehabiliteringssenter for kreftpasienter i Hviterussland, rett over grensa fra Tsjernobyl.  Bak de imponerende planene står Lions-klubber i Hedmark og Oppland.  Arbeidet skal gjøres i samarbeid med Lions i Hviterussland.  Et gammelt, nedslitt sanatorium utenfor Minsk i Hviterussland skal bli et nytt rehabilitetssenteret for kreftpasienter etter Tsjernobyl-ulykken.

20 år etter atom-katastrofen i Tsjernobyl fortsetter ildsjeler her hjemme sin utrettelige kamp for ofrene etter kjernekrafteksplosjonen.

Ekte ildsjel

Einar Lyngar i Lions
Foto: Øystein Skotte / NRK

Einar Lyngar fra Moelv er en ekte ildsjel.  Gjennom 15 år har han viet mye av tiden sin til innsats for ofrene etter Tsjernobyl-katatrofen.

Uten ildsjeler, folk som skjønner når innsatsen deres trengs, så hadde det vært enda vanskeligere å være Tsjernobyl-offer.  For Einar Lyngar skjedde det noe en sommer for 15 år siden.

- Datteren min inviterte to barn hjem til oss, fra en gruppe speidere fra Tsjernobyl, som var på besøk i Norge.  Historiene barna kunne fortelle ga sterkt inntrykk.

To måneder senere besøkte Einar Lyngar Minsk. Han ville med egene øyne se om det barna fortalte virkelig var sant.  Og han fikk bekreftet det barna hadde fortalt.  Nå besøker han området flere ganger i året, og har fått et nært forhold til menneskene der.

Tsjernobyl-ulykken er ikke over 

Radioaktivitet finnes fortsatt i menneskene som bor der, og ikke minst i naturen.  Barna vokser opp med misdannelser og andre vanskeligheter.  Flere sykdommer øker i omfang, selv nå 20 år senere.  

- Alle barn i den østlige delen av Mogliov og Gomel-fylket har en eller annen form for akutt sykdom, forteller Lyngar.

Ferdig om to år

Ombyggingen av det gamle og falleferdige sanatoriet starter nå i vår, og skal stå ferdig i løpet av 2-3 år. 

- Alle pengene er ikke skaffet ennå.  Derfor blir byggeperioden såvidt lang, sier Lyngar.

Bygget blir på tre etasjer, og blir i alt på 2.000 m2.  Dersom dette skulle blitt bygd i Norge ville det kostet 50-60 millioner kroner.  I Hviterussland koster bygget mellom 5 og 6 millioner kroner.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ødela celledør på politistasjon

    En kvinne i 40-åra fra Hedmarken er dømt til fengsel i 21 dager for å ha kommet med trusler mot flere personer. Hun er også dømt for trusler mot politiet og for å ha ødelagt deler på ei celledør på Hamar politistasjon.