Truer med å legge ned Tynset Høyre

De tillitsvalgte i Tynset Høyre legger ned sine verv og det blir ingen liste til lokallaget dersom det ikke kommer penger på statsbudsjettet til helsearkivet. Dermed kan Nord-Østerdal bli uten lokale Høyre-lag.

Legger ned Høyre-lag

Arne O. Elingsson og Tynset Høyre legger ned lokallaget dersom det ikke blir bevilget penger til helsearkivet på Tynset nå.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

I valgkampen jublet tynsetingene for den rødgrønne regjeringas løfte om at det nasjonale helsearkivet, med 80 arbeidsplasser, skulle ligge på Tynset med byggestart i januar 2014 . Men den nye regjeringa tok startbevilgninga ut av sitt budsjett, fordi de mente at saken burde utredes bedre. Og til tross for forsikringer fra statsminister, helseminister og finansminister om at arkivet skal til Tynset, er det fortsatt ikke bevilget en krone til arkivet.

Dette betyr ifølge Ellingsson at nominasjonsarbeidet i Tynset ligger brakk inntil det kommer signaler om penger.

Les: Ikke Helsearkiv på Tynset nå

Legger ned lokallag

Tegning av helsearkivet på Tynset

Slik er det tenkt at helsearkivet vil bli.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Frustrasjonen er nå så stor i Fjellregionen, at regjeringspartiet Høyre risikerer å stå uten en eneste liste i regionen, dersom det ikke bevilges penger på statsbudsjettet nå.

Leder i Tynset Høyre, Arne O. Ellingsson er krystallklar.

– Det blir ingen liste i Tynset, og vi legger ned vervene våre dersom det ikke kommer penger på statsbudsjettet med byggestart i 2015.

Han sier at partiet, helt opp til statsminister Erna Solberg har vært klar over dette.

Denne saken har så store dimensjoner ikke bare for lokalpartiet i Tynset og Tynset kommune, men hele regionen.

Ellingsson viser til at partitoppene i Høyre, inkludert statsministeren, har sagt at arkivet skal til Tynset og at saken derfor burde være på skinner.

– Får vi ikke det stadfestet i budsjettet, så føler vi at vi rett og slett har mistet tillit opp til våre sentrale politikere. Og vi får svar fra våre velgere på at vi ikke får tillit for det vi står for. Derfor blir det et problem å få stilt liste i Tynset, sier Ellingsson.

– Ikke godt nok

Erna Solberg

Flere stasråder, med Erna Solberg i spissen, har lovet at helsearkivet skal komme til Tynset

Foto: NRK

Ellingsson synes det ikke er godt nok at både statsminister, finansminister og helseminister har sagt at arkivet skal ligge på Tynset.

– Nei, jeg syns ikke det er godt nok. Vi får problemene med å forklare hvorfor det ikke skjer nå. Hva skal vi stole på videre når vi får klare lovnader om at dersom uredningene ikke bød på store problemer og overraskelser, så skulle saken fremmes for Stortinget og legges inn i budsjettet.

Les: – Arkiv-rapport er godt nytt for Tynset

– Trist signal

– Jeg syns at dette er et trist signal. Jeg håper også at det blir satt av penger på statsbudsjettet, sier leder i Hedmark Høyre Lise Berger Svenkerud.

Hun viser også til at det er politisk enighet om at arkivet skal bygges på Tynset, sjøl om det ikke er gitt noen garantier om at pengene kommer nå.

– Men jeg syns det er veldig synd om en sak alene avgjør ditt politiske engasjement, sier Berger Busterud.

Hun forstår frustrasjonen, men legger til at tre ministre, inkludert statsministeren, har sagt at at arkivet skal til Tynset.

– De har dermed gitt de garantier som det går an å gi, sier Berger Svenkerud. Hun minner om at det er mange som kjemper om de samme kronene.

Ikke fått signaler

Stortingsrepresentant, Tor Andre Johnsen, er blant de mange som NRK har vært i kontakt med, som ikke har fått noen signaler om det kommer penger.

– Jeg er spent. Vi får vente og se og krysse fingrene for hva som skjer. Vi hadde et godt møte med finansminister Siv Jensen der hun hadde med to statsekretærer, sier Johnsen.

Han mener dette er et tydelig signal på at hun tar saken på alvor og at dette er noe hun prioriteter.

– Ellers hadde hun ikke stilt opp så topptungt på det møtet, sier Johnsen.