NRK Meny
Normal

Tror Lappegard blir ny biskop

Teologiprofessor tror Sevat Lappegard ligger best an til å bli ny biskop i Hamar etter Rosemarie Køhn.

Sevat Lappegard
Foto: Ingvar Midthun / NRK

Les mer om

Bispevalget i Hamar 2006

Teologiprofessor, Halvor Moxnes, tror regjeringen vil at Nord-Norge skal få sin første kvinnelig biskop når det nå også skal utnevnes ny biskop i Sør-Hålogaland.

- Dette svekker kandidaturet til Solveig Fiske som ny biskop i Hamar, samtidig som det styrker kandidaturet til Sevat Lappegard, mener Moxnes.  

Viktigere med forandring i Bodø

Med tanke på at Hamar allerede har en kvinnelig biskop, vil det være en større nyhet og forandring om Bodø får den neste kvinnelige biskopen, mener Moxnes.

- Signaleffekten vil bli sterkere om Bodø får en kvinnelig biskop, og det vil styrke kvinners posisjon i kirken, sier Moxnes.

Lappegard den beste etterfølger

Professor Halvor Moxnes tror dermed at regjeringen med kirkeminister Trond Giske i spissen, kan slå to fluer i samme smekk i denne saken. For det første blir kvinneandelen opprettholdt ved å gi Nord-Norge sin aller første kvinnelige biskop, samtidig som Sevat Lappegard er rett mann til å fortsette folkekirketradisjonen etter Rosemarie Køhn og Gunnar Stålsett, mener Moxnes.

- Rosemarie Köhn og Gunnar Stålsett har vært profilerte representanter for en åpen folkekirke. Jeg mener Sevat Lappegard er den av kandidatene som best kan føre den tradisjonen videre, sier Moxnes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.