NRK Meny
Normal

Tror Lappegard blir ny biskop

Teologiprofessor tror Sevat Lappegard ligger best an til å bli ny biskop i Hamar etter Rosemarie Køhn.

Sevat Lappegard
Foto: Ingvar Midthun / NRK

Les mer om

Bispevalget i Hamar 2006

Teologiprofessor, Halvor Moxnes, tror regjeringen vil at Nord-Norge skal få sin første kvinnelig biskop når det nå også skal utnevnes ny biskop i Sør-Hålogaland.

- Dette svekker kandidaturet til Solveig Fiske som ny biskop i Hamar, samtidig som det styrker kandidaturet til Sevat Lappegard, mener Moxnes.  

Viktigere med forandring i Bodø

Med tanke på at Hamar allerede har en kvinnelig biskop, vil det være en større nyhet og forandring om Bodø får den neste kvinnelige biskopen, mener Moxnes.

- Signaleffekten vil bli sterkere om Bodø får en kvinnelig biskop, og det vil styrke kvinners posisjon i kirken, sier Moxnes.

Lappegard den beste etterfølger

Professor Halvor Moxnes tror dermed at regjeringen med kirkeminister Trond Giske i spissen, kan slå to fluer i samme smekk i denne saken. For det første blir kvinneandelen opprettholdt ved å gi Nord-Norge sin aller første kvinnelige biskop, samtidig som Sevat Lappegard er rett mann til å fortsette folkekirketradisjonen etter Rosemarie Køhn og Gunnar Stålsett, mener Moxnes.

- Rosemarie Köhn og Gunnar Stålsett har vært profilerte representanter for en åpen folkekirke. Jeg mener Sevat Lappegard er den av kandidatene som best kan føre den tradisjonen videre, sier Moxnes.