Hopp til innhold

Helseministeren: – Helt naturlig at akuttilbudet ved Tynset sykehus består

Flere tusen mennesker brukte mandag ettermiddag til å vise sin støtte for at sykehuset på Tynset skal bestå. Helseminister Jonas Gahr Støre mer eller mindre lover at sykehuset ikke skal legges ned. Det samme gjør sykehusdirektøren.

Tynset, aksjon

Oppimot 4000 mennesker hadde tatt turen til Tynset sentrum mandag ettermiddag for å vise sin støtte til sykehuset.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Aksjonsgruppa «Ja til bevaring av akuttsykehuset i Fjellregionen» står bak aksjonen.

Mange i Nord-Østerdalen reagerte kraftig på at sykehusdirektøren vil ha en ny runde om framtida til sykehusene i Tynset og Kongsvinger, og frykter nedleggelse.

– Det har ikke vært noe forslag om å legge ned sykehuset, sier administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten Lang-Ree til NRK.

SE VIDEO: 4000 mennesker på Tynset for å kjempe for sykehuset:

Aksjon på Tynset med cirka 4000 aksjonister som kjemper for sykehuset på Tynset.

Fotograf Vibecke Wold Haagensen

Helseminister Jonas Gahr Støre har forståelse for engasjementet til østerdølene. Han skjønner godt at Fjellregionen er opptatt av sykehus og akuttmottak.

– Derfor tenker jeg at det er naturlig for meg å si at dette er et veldig flott sykehus som gir god hjelp til pasienter i sitt kuperte nærområde. Jeg har senest hørt fra en pasient fra Tromsø som dro til sykehuset på Tynset og han var svært fornøyd. De er veldig dyktige der, sier Gahr Støre til NRK.

Frykter ubalanse

Etter at flere høringsinstanser i Oppland frykter en skjevhet mellom sykehustilbudene i Hedmark og Oppland vil administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten Lang-Ree, ha en ny runde om det desentraliserte sykehustilbudet. Men det vil ikke si det samme som nedleggelse, sier Lang-Ree.

– Det å legge ned Tynset sykehus anser jeg som uaktuell politikk. Når vi får mange høringsinstanser som sier at de er uenige om at det er ubalanse mellom sykehustilbudene, så har jeg sagt at da må vi ha en prosess om dette. Men en slik prosess kan ha ulike løsninger for å skape bedre balanse, sier Lang-Ree.

Jonas Gahr Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre mener man kan berolige dem som står på for at Tynset sykehuset skal bestå, at behovet for sykehuset er så stort at det er lite sannsynlighet for at det blir lagt ned.

Foto: Roar Halten / NRK

Flere høringsinstanser i Oppland frykter en ubalanse mellom sykehustilbudet i Hedmark og Oppland, hvis Tynset og Kongsvinger består.

Jeg tror det akuttilbudet som er ved det sykehuset gir seg selv. Det er helt usannsynlig at man kan klare seg uten det

Helseminister Jonas Gahr Støre

Styret i Sykehuset Innlandet vil ha et storsykehus ved Mjøsbrua, og en nedleggelse av sykehusene i Lillehammer, Gjøvik, Hamar og Elverum.

Noe mange opplendinger reagerer på siden det betyr at Oppland kan bli stående uten sykehus, mens Hedmark kan få tre.

4000 mennesker aksjonerte

Mandag ettermiddag møtte cirka 4000 mennesker opp i Tynset sentrum for å vise sin støtte til sykehuset. Og det er langt ifra første gang at nordøsterdølene har kjempet for sykehuset sitt.

– Det har vært mange aksjoner oppi gjennom årene, men vi så oss nødt til å gjøre det en gang til. Det skulle vært unødvendig, men nå har det vært så mye spill rundt akuttfunksjonen i Tynset at nå måtte vi mobilisere igjen, sier ordfører i Tynset, Bersvend Salbu.

Bersvend Salbu

Tynset-ordfører Bersvend Salbu er glad for støtten fra helseministeren, men vil fortsette kampen for sykehuset på Tynset.

Foto: Privat

Han begynner å bli lei av at sykehuset på Tynset til må igjennom nok en utredning.

– Vi har nå jobbet veldig konstruktivt med forankring helt opp på høyeste nivå i de regionale helseforetakene, Helse Sør-Øst og Helse Midt sammen med Sykehuset Innlandet og St. Olav Hospital og fått til en fantastisk god modell og plattform for videre drift i fjellregionen. Da bør vi få lov til å kjøre den og slutte med nye utredninger, sier Tynset-ordføreren.

– Har behov for sykehuset

Helseminister Gahr Støre mer eller mindre lover at sykehuset ikke vil bli lagt ned.

– Jeg tror det er helt naturlig at akuttfunksjonen ved dette sykehuset vil bestå. Etter min mening gir det veldig seg sjøl etter geografi og måten folk bor på.

– Vil det si at du kan garantere at sykehuset vil bestå?

– Jeg kan si det slik at vi har i vår regjeringsplattform at vi legger ikke ned lokalsykehus. Det er noe spesielt med Tynset som ligger i utkanten og i et veldig kupert terreng. Jeg tror man kan berolige dem som står på for det sykehuset at det vil man komme til å ha behov for, og at akuttfunksjonen er en viktig del av det tilbudet.

– Klarer seg ikke uten akuttilbudet på Tynset

Hvis det kommer et ønske om å legge ned et sykehus, så må dette ønske på helseministeren sitt bord. Og Gahr Støre er ganske klar på at han ikke vil legge ned sykehuset på Tynset.

– Jeg kan si ganske sikkert, slik jeg ser denne situasjonen nå, at nedleggelse ikke er en aktuell politikk. Det er et klart budskap fra meg fordi de gjør en veldig god jobb både for de i nærområdet, men også for dem som bor langt utenfor den regionen. Jeg tror det akuttilbudet som er ved det sykehuset gir seg selv. Det er helt usannsynlig at man kan klare seg uten det, sier Gahr Støre til NRK.

Tynset-ordfører Bersvend Salbu synes det er bra at helseministeren er på banen, men sier han ikke er helt beroliget og kommer til å kjempe videre for sykehuset.

– Det er veldig bra og godt å høre at han sier det han sier, men vi blir ikke helt rolige og det har litt med den modellen vi har der vi føler at en del prosesser er utenfor politisk styring. Så kampen fortsetter, sier Salbu.

Jubelen var likevel stor blant de oppmøte da Salbu gikk på scenen og fortalte det helseministeren sa.

Flere saker fra Innlandet