NRK Meny
Normal

Opposisjonen tror ikke på Føsker

Opposisjon i Hedmark Fylkesting tror ikke på at fylkesrådsleder Njål Føsker. I helga har de fått se papirer og e-post-utvekslinger i «garantisaken».

Eva Arnseth og Njål Føsker holder pressekonferanse

Eva Arnseth (t.h.) trakk seg torsdag fra sitt verv på grunn av pengegarantisaken. Arbeiderpartiets Njål Føsker, her sammen med Arnseth under en pressekonferanse på Fylkeshuset, er i hardt vær.

Foto: Hedmark fylkeskommune

Erik Ringnes

Erik Ringnes i Venstre tviler på Njål Føsker og får støtte fra fylkespolitikere i Høyre, SV og KrF.

Foto: Ole Morten Melgård, flicr

– Jeg tror at denne saken er enda mer alvorlig enn den så ut til i første runde. Jeg tror ikke at det stopper med at fylkesråd Eva Arnseth har trukket seg, sier fylkestingsrepresentant Erik Ringnes fra Venstre.

Ringnes refererer til «garantisaken» i Hedmark fylkeskommune. I forrige uke ble det kjent at fylkesråd Eva Arnseth ga en garanti på seks millioner kroner til et Hamar-firma, uten å ha fullmakt til det.

– Det er ikke sikkert fylkesrådens avgang er tilstrekkelig for å gjenopprette tilliten til rådet, sier Ringnes.

Ekstraordinært møte

Tirsdag møtes fylkestinget i Hedmark til et ekstraordinært møte i etterkant av «garantisaken». Eva Arnseth trakk seg fra vervet som fylkesråd torsdag i forrige uke.

Spørsmålet er om saken vil få enda større konsekvenser for det sittende fylkesrådet. Ingen av opposisjonspartiene utelukker at de vil stille et mistillitsforslag.

– Det er ikke troverdig at kun Arnseth og fylkessjefen skal ha visst til dette, sier Erik Ringnes.

Tirsdag skal fylkesrådsleder Njål Føsker redegjøre for sin egen og fylkesrådets befatning med saken. Deretter vil det bli vurdert om det er grunnlag for et mistillitsforslag.

– Spesielt ut ifra beløpets størrelse så synes jeg saken er veldig merkelig, sier Christian Haugen.

«Hemmelig» e-post kommunikasjon

Scan4news fikk tilsagn om 6 millioner kroner fordelt over tre år. Milliongarantien kom fra fylkesråd Eva Arnseth, uten at hun hadde fullmakt til det og uten at saken hadde vært oppe til politisk behandling og uten at hele fylkesrådet var informert at garantien hadde blitt gitt.

En rekke e-poster ble sendt mellom Arnseth og Hamar-firmaet. Enkelte e-poster ble også sendt som kopi til fylkesrådsleder Njål Føsker. Fram til i forrige uke var ikke disse e-postene journalført.

I helga fikk medlemmene i fylkestinger tilgang til kommunikasjonen mellom Ap-toppene og Scan4news – kommunikasjonen som felte Eva Arnseth.

10. februar fikk både Arnseth og Føsker en e-post fra Scan4news' leder Frode Iversen der han skriver at «prosjektet er i havn». Iversen takker her for støtten bedriften har fått.

Føsker svarte:

«Utrolig bra. Lar Eva styre det videre. Men dette var utrolig godt nytt».

– Det er særlig fylkesrådslederens rolle. Det at han har svart på e-posten må jo bety at han har sett og lest den, sier Ringnes.

Njål Føsker sier han var på rally-VM da han fikk e-posten, og at han ikke leste det skikkelig. Han står fast ved at han ikke kjente til saken.

– Han har svart på en måte som gir inntrykk av at han må ha forstått innholdet. Og det blir et ganske vesentlig punkt her, sier Ringnes.

Utdrag fra e-post i pengegarantisaken i Hedmark fylkeskommune

Denne e-posten får opposisjonen til tvile på om Njål Føsker forteller sannheten.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Møtes i dag

I dag klokka ni møtes fylkestingsrepresentanter fra Venstre, Høyre og KrF for å forberede seg på det ekstraordinære fylkestingsmøtet tirsdag.

Sentralt står spørsmålet om Føsker snakker sant. SVs Christian Haugen er i tvil:

– Ut ifra innholdet i svaret på e-posten virker det som om han må ha kjent til saken i forkant. Da er det veldig rart at han hevder han ikke kjenner til saken før det blir aktuelt i forbindelse med medieoppslag, etter at vedtaket er fattet, sier han.

Høyres Frode Knutzen Midtlund sier han selv ville skjønt at det dreide seg om pengegarantier om han selv hadde lest en slik e-post.

– Desto mer jeg leser av e-post-korrespondansene, desto mer forundret blir jeg over at Njål Føsker ikke skal ha visst noe til saken, sier han.

Geir Byberg

Geir Byberg er mer avventende.

Foto: KrF

Også fylkestingsmedlem og leder av kontrollkomiteen, Geir Byberg i KrF har lest e-postene:

– Det skal bli godt å få stilt noen spørsmål når vi kommer til Fylkestinget. Det er litt overraskende at han ikke kjente til det, men jeg anser ikke meg selv til å være i posisjon til å overprøve det standpunktet ut fra den informasjonen jeg har nå, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Biffbanden tatt på Gjøvik

    «Biffbanden» som har herjet i Oppland er tatt. TV2-programmet Åsted Norge viste mandag bilder av to menn som stjeler storfekjøtt fra butikker i Øyer, Harpefoss og Fåvang. De skal ha stjålet 90 kilo indrefilet fra fem butikker i Oppland, skriver TV2.no.

  • Trosholmen ordførerkandidat

    Nominasjonskomiteen i Lillehammer Arbeiderparti innstiller Ingunn Trosholmen som ordførerkandidat til kommunevalget i 2019. Trosholmen har tidligere vært varaordfører i Øyer og er i dag varaordfører i Lillehammer. Hun var åtte år ved Nansen Fredssenter.

  • Ja til felles barnevernstjeneste

    Nordre Land kommunestyre sa i går ja til å bli med i en felles barnevernstjeneste i Gjøvik og Land. 16 stemte for og 11 imot forslaget etter en fire timer lang debatt.