NRK Meny
Normal

Trond gleder seg over Trump-seieren

I dag skal 58-åringen cruise rundt i Tretten sentrum med det amerikanske flagget til topps.

Trond Bjerkestuen

SPENNENDE VALG: Trond Bjerkestrand er ikke mindre amerika-frelst etter presidentskiftet i natt.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Han er helfrelst på USA og tilhenger av republikaneren Donald Trump. Etter nattens valgseier er Trond Bjerkestuen ikke blitt mindre entusiastisk.

– Det kan bli ei spennende tid framover, sier han.

Bjerkestuen har bygd opp en unik turistattraksjon 30 km nord for Lillehammer. Restauranten Cadillac Diner er proppfull av amerikanske effekter, med en kopi av frihetsgudinnen foran inngangen. Nå skal han også skaffe seg et bilde av Trump å ha i kafeteriaen.

Les også: – Hvis Trump vinner, tar jeg en runde med en V8-er

En av grunnene til at han liker Trump er fordi at han lager show og er litt spesiell. Samtidig tror han at mange i USA kan få det bedre med den nye presidenten.

– De som vil prøve å få til noe vil få det bedre, sier Bjerkestuen.

– Hadde håpet på et annet resultat

Like entusiastisk er nok ikke tidligere finansminister og nå fylkesmann i Hedmark Sigbjørn Johnsen.

Jeg hadde nok håpa på et annet resultat, men vi må jo godta resultatet, sier han.

Han tror en av årsakene til at Trump vant flest velgere er at det har blitt større sosiale forskjeller i USA og at mange føler de ikke blir sett. Johnsen synes det blir spennende å se hvordan den globale økonomien reagerer på presidentvalget.

Sigbjørn Johnsen

IKKE FØRSTEVALGET: Trump var nok ikke førstevalget til Sigbjørn Johnsen, men mener det er viktig å ha et godt forhold til USA.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Mer usikkerhet er en utfordring, og mye det Trump har sagt han skal gjøre lar seg ikke gjennomføre, sier Sigbjørn Johnsen.

Fylkesmannen i Hedmark mener det er viktig at man fortsetter å ha et godt og anstendig forhold til USA med den nye presidenten.

– USA er en av våre nærmeste allierte, sier han.

Avhengig av trygg handel

USA-valget kan få konsekvenser også for bedrifter i Innlandet som operer i verdensbildet. Leder for bedriftsklyngen NCE på Raufoss, Sverre Narvesen, sier bildeleindustrien på Raufoss er avhengig av å kunne handle med utlandet i trygge former.

– Vi er avhengige av stabile rammevilkår, at markeder er likt for alle og at vi på en måte ikke starter et proteksjonistisk løp hvor alle bare tenker på seg selv. Det som er årsaken til usikkerhetene er jo hva Trump nå vil gjøre med eksisterende handelsavtaler, sier Narvesen.

Etter at valgresultatet var klart, stupte børsene i Asia. Meglersjef i Sparebanken Hedmark, Jarle Klemetsrud, sier likevel at folk ikke trenger å få panikk.

– Vi har sett slike bevegelser også tidligere. Jeg tror ikke folk skal få panikk og kaste seg ut av aksjemarkedet nå. Det er lurt å se om det stabiliserer seg, sier Klemetsrud.