NRK Meny
Normal

Lager trollfilmer til millioner

Et firemanns firma i Hamar er i gang med flere helaftens animasjonsfilmer, som blir blant de dyreste i norsk filmhistorie.

Trollfilmer

Trollfilmmakerne på Hamar, fra venstre, Kristian Kamp, Jørn Kolsrud, Johnny Carlsen og Jonny Westernes

Foto: Stein S. Eide / NRK

Filmen Troll, som kommer på kino om to år, har et budsjett på 100 millioner kroner og er forhåndssolgt til over 100 land. Det er sjelden kost i Norge. Og ikke nok med det, så er også manuset til Troll 2 godt i gang.

Ikke rart at stemningen er god på kontoret til firmaet Sagatoon på Hamar. Fire ansatte jobber intenst med å utvikle noen av Norges største filmprosjekter.

– Det er helt herlig å ha eventyrskriving som jobb, når store filmselskaper vil ha det man lager, sier Kristian Kamp.

Lang filmveg

Men Jørn Kolsrud forteller at det har vært en lang veg for å komme dit de er i dag.

– Det har vært mye jobbing, når filmen kommer på kino om to år, har det gått ti år fra første idé, sier Kolsrud.

Filmen Troll 1 er under produksjon på Rock Island i Illinois i USA.

– Og så sitter vi og skriver på manuset til Troll 2, som produsenten i USA har bedt om, forteller Kolstrud.

Dessuten forteller han at de også har et prosjekt som kalles Dustbin Heroes, som handler om heltene fra søppelkassa. Også den er beregnet med et budsjett rundt 100 millioner kroner.

– Det er også en helaftens animasjonsfilm for familie og barnesegmentet, sier Kamp.

– Verden vil ha troll

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Troll-logo

Slik ser logoen ut til filmen Troll 1

Foto: Sagatoon

Co-regissør Kristian Kamp viser tegningene av hvordan den første trollfilmen starter. Filmen er allerede solgt til store deler av verden, faktisk over 100 land.

– Det er veldig spesielt, og Timeless som er vant til å selge slike produksjoner rundt i verden, sier at det er første gang på lang tid at de har solgt så bra i forkant av at filmen er ferdig. Det virker som verden vil ha norske troll, sier daglig leder Kolsrud.

Alle manusene er utviklet på Hamar av Kristian Kamp, Jørn Kolsrud, Jonny Westernes og Johnny Carlsen. Alle har erfaring med å lage barn- TV, men ikke med langfilm. 100 millioner i budsjett er det svært få norske filmer gjennom historien som slår.

– Det er ganske spesielt å skrive manus og oppdage at folk man bare har hørt om sier « Dette ser bra ut, dette vil vi være med på». Vi er litt småstolte, sier Kolsrud.

Ikke norsk støtte

Firemannsfirmaet har ikke fått støtte fra Norsk filminstitutt. 11 av de 100 millionene kommer fra lokale sponsorere i Hamarregionen, resten fra utenlandske investorer. Men nå kan de ha skutt gullfuglen.

– Det hadde vært morsomt om vi fikk inn såpass mye at vi kan få til en fast filmindustri på Hamar. Vi har jo noen løse planer om hvordan det kan se ut i våre villeste drømmer, når det gjelder investeringer i filmindustri på Hamar, sier Kolsrud.

Men først skal co. regissør Kristian Kamp til USA, for å gjøre ferdig den første trollfilmen sammen med hundre dataanimatører.

– Vi er i full produksjon, så filmen Troll er ferdigprodusert senhøstes 2013, sier Kamp.

Men trollene til karene på Hamar er først å se på kino høsten 2014.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.